De hele zomer op het IJmuiderstrand: ’Alleen naar huis voor de krant en de post’

De hele zomer op het IJmuiderstrand: ’Alleen naar huis voor de krant en de post’
Tessa(l.), Chiny en Lolke Huisstede leven de hele zomer in hun strandhuis.
© United Photos/Toussaint Kluiters
IJmuiden aan Zee

Het strandseizoen loopt op zijn eind. Nog een paar weken en dan gaan de honderden strandhuisjes aan het IJmuiderstrand weer naar de opslag. De natuur liet zich de afgelopen periode van haar grilligste kanten zien. Hoe hebben de strandbewoners een en ander beleefd? Deze krant nam een kijkje.

In het huisje van de IJmuidense familie Huisstede is het zaterdag op een paar vierkante meter woonoppervlak een gezellig samenleven van mens en dier. Buiten is het buiig, maar binnen maken Lolke, Chiny en dochter Tessa er samen met papegaai Coco en bordercollie Keyra het beste van. Ze hebben het naar hun zin in hun huisje waarmee ze dit jaar voor het 21e jaar de zomer aan het IJmuiderstrand doorbrengen.

Weer of geen weer, de standplaats van dit gezin is van april tot en met september op het strand.

,,We gaan alleen naar huis voor de post en de krant”, zegt Chiny.

Waarom ze hier al 21 jaar een plek hebben? ,,Dat is de magie van het strand”, aldus Lolke. ,,Als ik de bult overkom en ik zie de zee opdoemen, dan ben ik er helemaal uit. Ook al hebben we een huis in IJmuiden.”

Ontbijten

Chiny: ,,We hebben de afgelopen weken prachtig weer gehad, nu is het wat minder. Dat hoort erbij vind ik, al is het wel lekker als je ’s ochtends op het zand kan ontbijten.” Lolke: ,,We vermaken ons met dit weer ook prima. Het uitzicht is altijd mooi, elke dag is de zee weer anders. Het is ook leuk om naar de kitesurfers te kijken of aan tafel een spelletje te doen. Gaan we rummikuppen of skip-boën.”

Een paar huisjes verderop woont Gerry Ramakers uit IJmuiden. Buurvrouw Nolly Haasnoot is op bezoek voor een glaasje wijn. ,,Dat mag op zaterdagmiddag”, knipoogt Gerry. Beide dames hebben al decennia een plek op het strand. Als het echt hondenweer is, gaat Gerry op huis aan, maar Nolly peinst daar niet over. ,,Wat moet ik thuis doen als het regent? Daar ga ik tegen mezelf praten. Hier ga je een stuk wandelen in het duin of je loopt even de pier op. Ik verveel me nooit.”

Gerry: ,,Ik herken dat wel. Je moet jezelf vermaken. Maar dat is helemaal niet moeilijk op het strand.” En dan wacht over enkele weken dus weer het ’stenen’ huis in IJmuiden. ,,Als ik weer thuis ben, moet ik echt acclimatiseren”, zegt Chiny Huisstede. Om daar lachend aan toe te voegen: ,,En dan ga ik gelijk weer aftellen tot april.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.