Commentaar: Beloon sparen door rente op rood staan te verlagen

Commentaar: Beloon sparen door rente op rood staan te verlagen

We zijn een spaarzaam volkje met z’n allen. Zo zeer zelfs dat de banken in ons land zich er een beetje zorgen over gaan maken. Dat komt omdat uw spaarcenten hen veel geld kosten. Zelf betalen de banken namelijk al om hun geld in bewaring te geven bij de Europese Centrale Bank.

Daarom doen de banken er alles aan om u af te schrikken. De ING en ABN Amro verlaagden hun rente al naar 0,02 procent. Dat is een lachwekkende 2 cent rente voor iedere honderd euro die u spaart. Maar het weerhoudt u er niet van de bank massaal de voorkeur te blijven geven boven uw oude sok. En de banken zitten daar dus mee in hun maag.

De Volksbank gaat nu met klanten in gesprek over de lage rente. Ze willen weten of consumenten hun geld van de bank zullen halen als de rente negatief wordt. Er dus betaald moet worden om spaargeld veilig te bewaren. Het antwoord laat zich raden. De banken zullen de concurrentie met de sokkenla geheid verliezen.

En zo dreigt een einde te komen aan de traditionele manier van geld verdienen met bankieren. Rente betalen op spaargeld en ontvangen op leningen. Misschien moeten we de banken als ze ons om raad komen vragen een tip geven hoe het ook zou kunnen. Terwijl de spaarrente almaar omlaag is gegaan, moet u nog steeds flink dokken wanneer u aan het einde van de maand per ongeluk in het rood staat. Die rente loopt op tot ruim boven de tien procent. Laat banken ons spaargedrag maar gaan belonen door daar iets vanaf te halen. Bij vijf procent laat ik in ieder geval mijn sokkenla nog even dicht.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.