Tienduizenden de straat op in Hongkong

Tienduizenden de straat op in Hongkong
Hongkong

Tienduizenden demonstranten zijn zondag samengekomen in het Victoria Park in Hongkong. Hun voornemen is om deze demonstratie vreedzaam te laten verlopen, nadat eerdere protesten onder meer op de luchthaven waren uitgelopen op chaotische taferelen. Het regent stevig in Hongkong, de menigte ziet er daardoor uit als een zee van paraplu's.

De autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de betoging, maar niet voor een geplande mars.

De demonstranten voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.

'Economische tyfoon'

Inwoners van de voormalige Britse kroonkolonie genoten altijd meer rechten dan inwoners van het vasteland. Maar sinds het aantreden van president Xi Jinping hebben ze het gevoel dat steeds meer vrijheden worden ingeperkt.

Ook zaterdag was er een grote demonstratie in Hongkong. Daaraan deden ook duizenden leraren mee.

De sociale onrust in Hongkong gecombineerd met de handelsoorlog tussen China en de VS kan leiden tot een "economische tyfoon", zo waarschuwde de minister van Financiën van Hongkong, Paul Chan, op zijn weblog. De economische groei in Hongkong is onlangs naar beneden bijgesteld tot zo goed als nul procent.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.