Omar al-Bashir zwijgt op eerste procesdag

Omar al-Bashir zwijgt op eerste procesdag
Khartoum

In Soedan is het corruptieproces tegen de afgezette ex-leider Omar al-Bashir maandag begonnen. De 75-jarige oud-president, die het land drie decennia met harde hand regeerde, zweeg op de eerste dag van zijn rechtszaak. Hij laat zich vertegenwoordigen door bijna honderd advocaten.

Bashir wordt vervolgd voor het illegaal bezitten van miljoenen dollars en het tegen de wet in accepteren van giften. Een van de rechercheurs zei dat de oud-president na zijn aanhouding in april verklaarde dat hij grote geldbedragen van het koningshuis van Saudi-Arabië had ontvangen.

Het zou opgeteld gaan om zo'n 90 miljoen dollar. De laatste betaling, van 25 miljoen dollar, zou zijn overgemaakt door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Daarvoor zou koning Abdullah twee keer een grote geldsom aan Bashir hebben overgemaakt, van 30 miljoen en 35 miljoen dollar. Wat daartegenover stond, bleef nog onduidelijk.

Internationaal Strafhof

Oppositieleden in het Afrikaanse land pleiten ervoor om Bashir voor een lange reeks mensenrechtenschendingen te vervolgen, maar daarvan is vooralsnog geen sprake.

Ook het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft hem op de verdachtenlijst staan. De aanklagers willen hem vervolgen voor genocide in de regio Darfur. Het conflict in de westelijke regio heeft sinds 2003 honderdduizenden mensen het leven gekost. Maar de huidige Soedanese leiders hebben al laten weten dat ze niet van plan zijn hun oud-president uit te leveren.

Bashir zit tijdens de behandeling van zijn zaak in een kooi in de rechtszaal, gehuld in een traditioneel wit gewaad en met een tulband op zijn hoofd. Hij heeft niet gezegd of hij zichzelf schuldig of onschuldig acht aan de ten laste gelegde misdrijven.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.