Titel ’Komkommerdier van 2019’ voor geredde leeuw Simba [video]
Leeuw Simba.© Foto ANP
Niet de reuzenteek - die bij een tussentijdse telling nog aan de leiding ging - maar de op landgoed Hoenderdaell opgevangen leeuw Simba is het Komkommerdier van 2019.
De verkiezing is een initiatief van deze krant als eerbetoon aan de dieren die gedurende de zomermaanden veelvuldig in het nieuws waren.
Eind vorige week leek de reuzenteek nog de beste papieren te hebben. Alleen de eikenprocessierups zat de teek toen nog op de hielen. Maar de laatste dagen is er nog flink gestemd. Uiteindelijk werden verreweg de meeste stemmen uitgebracht op de uit Irak geredde leeuw Simba.
Lees ook: Verzorgers blij met prijs voor Simba: langzaamaan gaat het beter met de Irakese marktleeuw
Simba kwam in juli in Nederland aan nadat hij door twee Nederlandse marechaussees werd gered en met behulp van de Stichting Leeuw en een crowdfundingsactie naar Nederland werd gehaald. Het twee jaar oude dier werd gespot op een markt in Bagdad. Daar zat hij in een veel te kleine kooi. Hij was vel over been en had amper bewegingsvrijheid.
Mooie toekomst
Volgens Natasha Teunissen uit Noord-Scharwoude is Simba een prachtig dier die uit een uitzichtloze situatie is gered en een mooie toekomst tegemoet gaat. Voor haar reden om op Simba te stemmen. ,,Dit is een bewijs dat wij als Nederlanders samen veel kunnen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat Simba nu hier is’’, zegt Chantal Smeets-Vroomen uit Nuth.
Yvonne van Kampen uit Beverwijk laat weten een van de velen te zijn geweest die geld heeft gedoneerd voor Simba. ,,Ik ben blij dat het dier in het nieuws is geweest. Misschien dat het mensen duidelijk maakt dat dieren ook lijden.’’ Bianca Haak uit Assendelft vindt dat de illegale handel in dieren voor eens en voor altijd moet worden aangepakt. Ook is er bij velen veel lof voor het werk van de Stichting Leeuw.
Eikenprocessierups
Op grote afstand van Simba werd de eikenprocessierups uiteindelijk tweede in de verkiezing. Liesbeth van Veen uit Leiden laat weten dat dit diertje volgens haar het meest in het nieuws is geweest. En Anneke Hoffmann uit Naarden vindt dat de eikenprocessierups veel eeder bestreden had moeten worden. ,,Veel mensen hebben hier last van gehad.’’
De derde plaats was voor de reuzenteek. Een lezer laat weten dat het een enge gedachte is dat een teek je achtervolgt met de ziekte (het Krim-Congovirus, red.) die het bij zich kan hebben. ,,Door een grap op de radio over trippelende pootjes die achter je aan rennen, is dit beestje mij bijgebleven’’, zegt Jeannette van Heijst uit Assendelft.
De buxusmot en de halsbandparkiet volgen op plek vier en vijf, gevolgd door de Amerikaanse rivierkreeft, de konikpaarden en de wolf. De Amerikaanse rivierkreeft zou volgens Liesbeth Oltohof-Henningheim uit Grootebroek het komkommerdier moeten zijn. ,,Mijn terras is al meerdere keren opnieuw bestraat. Ik ben er een keer doorgezakt als gevolg van de gangen van de rivierkreeft. Het gevolg was een zeer scheenbeen en niemand zit nog graag bij ons op het terras.’’