Excursie muurplanten in Haarlem

De tongvaren© Foto werkgroep Floron

Haarlem

Voor de natuur vormt een stad als Haarlem een eigen biotoop: veel steen, vaak wat warmer dan zijn omgeving en veel dynamiek. Er zijn soorten die zich hierbij goed thuis voelen. Bekende voorbeelden zijn de gierzwaluw of de hommels door de vele bloemen in de stad. Ook de rijke flora op sommige delen van de kademuren is kenmerkend voor Haarlem.

Op zaterdag 28 september aanstaande organiseren FLORON district Hollands Duin en de Muurplantenwerkgroep Haarlem een excursie langs de kademuren om bijzondere plantensoorten als steenbreekvaren, zwartsteel of klein glaskruid te bewonderen. De wandelexcursie leidt ook door straatjes en steegjes van de stad, waar we typische stadsplanten zullen tegenkomen.

In Haarlem zijn tientallen meetpunten (transecten) van FLORON uitgezet. De excursie voert langs enkele van die punten. Ook wordt uitgelegd hoe de werkgroep invloed uitoefent bij renovatie van kademuren en de meetpunten gebruikt worden bij monitoring van muurplanten op kademuren. De muurplantenexcursie staat onder leiding van Marco van Wieringen van Muurplantenwerkgroep Haarlem.

Verzamelen om 10 uur bij de zuidoostelijke ingang (hoofdingang) van het NS-station van Haarlem. Het einde van de wandeling is om omstreeks 15 uur. De wandeling beslaat ongeveer 6 kilometer. Aanmelden door een e-mail te sturen aan Niko Buiten, nikobuiten@online.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.