60 seconden: Oorverdovende herrie vanuit Zandvoort

Hein Flach

Anderhalve week geleden, op vrijdag 9 augustus, heb ik voor het eerst van mijn leven een klacht over geluidshinder ingediend.

We zaten op ons werk, een hoog kantoorgebouw op het Stationsplein, en met de ramen dicht was de herrie die vanuit Zandvoort op ons aan kwam golven - vanaf het circuit - oorverdovend.

Niet dat je dan niet kunt werken, integendeel, je tikt gewoon door op de automatische piloot. Maar het was echt opmerkelijk hoeveel geluid er uit de duinen kwam. ,,Maak je borst maar nat Hein, er komen nog twee van zulke dagen aan’’ riep een collega vol leedvermaak, want hij weet waar ik woon. Hij constateerde vervolgens verbaasd dat er best veel over dat lawaai werd getwitterd. Ik dacht: nú ga ik een klacht indienen, kijken wat er gebeurt - waarschijnlijk niets.

Vervolgens is het knap lastig uit te zoeken bij welke instantie je moet zijn. Uiteindelijk bleek dat de Omgevingsdienst IJmond. Aldus heb ik melding gedaan van ’de door mij ervaren geluidhinder vanwege activiteiten op het circuit in Zandvoort’. Ik kreeg keurig antwoord dat de klacht in behandeling was genomen. Daarmee verdween de ergernis niet. Dat hele weekeinde was het een gejakker en gehuil van van jewelste, o arme dieren in de duinen, o arme Aerdenhouters en ouden van dagen.

Dat wordt nog wat als ’onze’ Max de F1-secte haar ultieme climax mag bezorgen. Hoe dan ook, gisteren kreeg ik bericht van de Omgevingsdienst: ’Uit meetgegevens van het vaste meetpunt naast het circuit blijkt dat geen overschrijdingen zijn geweest van geldende geluidniveaus op de door u aangegeven datum 9 augustus 2019’.

Het kwaad heeft lange, doodstille, onzichtbare tentakels.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.