Amsterdam zet afvalverwerker in etalage, regiogemeenten in onzekerheid

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB).© ANP

Frans van den Berg
Amsterdam

Het noodlijdende afvalverwerkingsbedrijf AEB wordt door de gemeente Amsterdam in de etalage gezet. Het bedrijf verwerkt het huisvuil uit Amsterdam en regiogemeenten.

„Voorop staat dat ook in de toekomst de publieke dienstverlening gegarandeerd is”, probeert het Amsterdamse gemeentebestuur de omliggende gemeenten gerust te stellen. Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Haarlemmermeer en gemeenten uit de Bollenstreek en Waterland brengen immers ook hun huisvuil naar de afvalovens in het Amsterdamse havengebied.

Dat geldt ook voor het slib van de waterzuiveringen van Waternet en de waterschappen Amstel, Gooi en Vecht en van Zuiderzee. Na het sluiten van vier van de zes ovens, wordt alleen het huisvuil nog verwerkt. Het afvalslib wordt gestort, net als het bedrijfsafval uit de regio. Dat storten is het geval op Nauerna bij Zaandam, Wieringermeer en Lelystad.

Engeland

Momenteel wordt gewerkt aan een revisie van de ovens, welke klus negen maanden duurt. Maar de financiële situatie van de AEB is slecht en dat kan wel eens verder verslechteren. De AEB importeert veel huisvuil uit Engeland om de ovens optimaal te stoken. „De afvalmarkt is aan het veranderen. Er komt een importheffing op buitenlands afval en in Nederland wordt afval steeds meer als grondstof gezien en niet als brandstof. Dit zorgt voor meer overcapaciteit”, schrijft het college in een brief aan de raadsleden.

Behalve verdere onderzoeken naar wat er afgelopen is misgegaan, worden nu ook scenario’s voor de toekomst opgesteld. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om de AEB als geheel of een deel, te verkopen. Een andere optie is om andere aandeelhouders toe te laten. Dat kunnen bedrijven zijn, maar ook publieke partijen. Adviseurs van KPMG zullen hierbij helpen. Zo is de Huisvuilcentrale Alkmaar al eigendom van een cluster van gemeenten en waterschappen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.