Extra toezicht na twee brandstichtingen in korte tijd op station Haarlem

Voor de tweede keer in korte tijd werd een trein op station Haarlem getroffen door brand.© Foto’s Michel van Bergen

1 / 8
Internetredactie
Haarlem

De komende tijd is er extra veiligheidspersoneel aanwezig op station Haarlem. Dat zegt de NS naar aanleiding van twee brandstichtingen in stilstaande treinen maandagavond.

Twee keer werd er brand gesticht in twee stilstaande sprinters op het station. NS-personeel was er snel bij, zegt een woordvoerster van de vervoerder. „Eenmaal kon het snel geblust worden met een poederblusser, de tweede keer was men er zo snel bij dat het anders opgelost kon worden.” Bij beide branden trof de brandweer flesjes met brandbare vloeistof aan.

Desondanks is er schade in de treinen, al is nog onduidelijk hoe groot die precies is. De NS doet aangifte en zal, als de dader of daders worden gepakt, de schade willen verhalen.

De eerste brand was in een trein op spoor acht en werd rond 20.30 uur ontdekt. Deze brand is door een conducteur geblust. De tweede brand was rond 23.30 uur op spoor vier. Deze brand is ook door NS-personeel gedoofd.

Lees ook: Conducteur blust brand in trein op station Haarlem

Gevaar voor reizigers is er niet geweest, benadrukt de woordvoerster. Een trein was volledig leeg, in de tweede konden reizigers zonder problemen op tijd naar buiten komen. Beide treinen stonden stil en zijn uit de dienstregeling gehaald.

De NS vermoedt dat dezelfde dader verantwoordelijk is. De politie laat dat voorlopig in het midden. Die is bezig met het onderzoek naar de brandstichtingen en verzamelt onder meer camerabeelden en getuigenverklaringen. Hoe de branden precies zijn gesticht is nog niet duidelijk. „Een nadeel aan brandstichting is dat het bewijs wegbrandt”, laat een politiewoordvoerster weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.