Premium

Telstar bezig aan droomstart: ’We werken keihard en hebben een duidelijk plan, er kan iets moois ontstaan’ [video]

Telstar bezig aan droomstart: ’We werken keihard en hebben een duidelijk plan, er kan iets moois ontstaan’ [video]
Velsen-Zuid

Zeven punten, drie doelpunten voor, nul tegen in drie wedstrijden. Had dit vooraf tegen Telstar-trainer Andries Jonker gezegd en hij had het niet geloofd.

Jonker had vrijdag genoten van Telstar. Van het bij vlagen sterke en dominante spel, maar ook van de sfeer.

,,Het was druk. Drukker dan ik vorig jaar heb gezien toen ik hier als toeschouwer was. Er werd ook flink aangemoedigd. Nu hoop ik dat mensen het woord verspreiden en het de volgende thuiswedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden nog drukker is. Ik was vooraf helemaal niet blij met twee uitwedstrijden achter elkaar, maar het heeft heel goed uitgepakt. Ik ga geen uitblinker aanwijzen, we doen dit echt met z’n allen. De jongens in het veld, maar ook de reserves en de staf. We maken elkaar sterker.”

Daarmee slaat Jonker de spijker op z’n kop. De competitie is net begonnen, maar bij Telstar staat al een solide basis. En dat terwijl er liefst zes spelers in de basisopstelling staan die deze zomer nieuw kwamen.

Vooraf was het lastig te voorspellen welke mogelijkheden Telstar had. Benaissa Benamar speelde alleen in Marokko betaald voetbal en Reda Kharchouch is afkomstig van de amateurs van OFC. Anthony Berenstein kwam aan als iets te zware aanvaller, maar is in twee maanden omgeturnd tot een linksback die maar blijft gaan.

Telstar bezig aan droomstart: ’We werken keihard en hebben een duidelijk plan, er kan iets moois ontstaan’ [video]
Reda Kharchouch maakt voor Telstar zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal.
© Foto united photos / rob van wieringen

,,Maar Telstar bewees twee jaar geleden dat je goed kan presteren met spelers die weinig ervaring hebben”, reageert aanvoerder Frank Korpershoek. ,,We hebben een kleine begroting, geen grote accommodatie of grote achterban, maar we hebben wel mensen die keihard werken en liefde hebben voor deze club. We werken keihard en hebben een duidelijk plan. Dan kan er iets moois ontstaan.”

Telstar speelde tegen Excelsior een uitstekende wedstrijd, bepaalde de wedstrijd, maar kwam in tegenstelling tot vorige week in Den Bosch niet tot veel uitgespeelde kansen. De kansen die werden gecreëerd gingen er wel allemaal in. Kharchouch beloonde zijn sterke spel dit keer wel met een goal. Bovendien gaf hij de assist bij de 2-0 van Senne Lynen.

Het derde doelpunt was een bijzondere. Glynor Plet maakte bij zijn officiële rentree direct een doelpunt.

,,Tegen Excelsior, net als elf jaar geleden bij mijn debuut. Daar moest ik vanochtend nog aan denken”, lacht de routinier, die door problemen met de Turkse bond en zijn vorige club Alanyaspor de eerste twee wedstrijden niet speelgerechtigd was. ,,De druk is er af, het is altijd lekker om te scoren bij je rentree. Daar leef je van als spits.”

Ondanks dat de score ruim uitviel had Telstar het een fase zeer lastig. Na de 1-0 ging Excelsior drukken en veel ballen door de lucht spelen. Tegen de lange en fysiek sterke Kralingers konden verdedigers Korpershoek en Benamar weinig beginnen. Jonker concludeerde uit deze fase dat zijn ploeg te onrustig was. ,,Dat is een verbeterpunt. We moeten de rust behouden en weten dat wij de bal moeten hebben om dominant te kunnen spelen.”

Dat het met rust nog voorstond had Telstar te danken aan keeper Anthony Swolfs. Juist in de fase dat zijn ploeg het zo lastig had redde drie keer geweldig.

,,Drie clean sheets”, glunderde hij na afloop. ,,Dat had ik niet durven dromen. Ik doe het niet alleen ook, de verdedigingslinie voor me staat heel goed. Dat we nog geen tegentreffer hebben gehad is deels ook geluk, hoor. Bij de kopbal van Sander Fischer in de tweede helft had ik echt mazzel dat de bal tegen de lat aanging. Daar kon ik onmogelijk bij.’’

De Belg werd na afloop door de fans uitgeroepen tot man of the match en bovendien al toegezongen. ,,Dat heb ik even gemist. Ik was te druk bezig met de wedstrijd.”

Telstar-Excelsior 3-0

36. Kharchouch 1-0, 58. Lynen 2-0, 90+1. Plet 3-0.

Telstar Swolfs, El Yaakoubi (51. Sno), Korpershoek, Benamar, Berenstein; Gilmour, Najah, Van Doorm (89. Tavsan), Lynen, Springer; Kharchouch (72. Plet)

Excelsior Damen, Horemans, Matthys, Fisher, Van der Meer; Haspolat, Fortes, Bruins (84. Ebecilio); Vloet (74. Omarsson), Zwarts, Verhaar (59. Mendes Morreira)

Meer nieuws uit Telstar