Weinig inklimmers bij ferry IJmuiden-Newcastle

Weinig inklimmers bij ferry IJmuiden-Newcastle
Bij de ferry worden ook speciaal opgeleide speurhonden ingezet.
© archieffoto
IJmuiden

Zoekteams van de Koninklijke Marechaussee hebben bij de ferry IJmuiden-Newcastle sinds begin dit jaar ’slechts’ dertien migranten betrapt die illegaal de oversteek naar Engeland wilden maken. Dat stelt adjudant Herman Rozemeijer van de marechaussee.

Rozemeijer kan geen verklaring geven voor het relatief lage aantal inklimmers. De illegale migranten - vooral afkomstig uit Albanië - verstoppen zich bijvoorbeeld in of onder vrachtwagens, in de hoop zodoende buiten het zicht van speurders te blijven. Onder de inklimmers die vanaf de jaarwisseling zijn aangetroffen, bevonden zich ook vluchtelingen uit Irak, Iran, Vietnam, Marokko, Algerije en Syrië, aldus Rozemeijer.

De Albanezen die via IJmuiden en andere havens proberen de Noordzee over te steken, hebben familie in Engeland wonen of gaan daar op zoek naar werk, legde advocaat Soerin Jankie eerder uit in deze krant. Jankie krijgt geregeld te maken met betrapte verstekelingen in deze contreien die juridische bijstand nodig hebben.

Trailer

Zo ontfermde de advocaat zich enige tijd terug over drie Albanese twintigers die door controleurs in een trailer waren aangetroffen. Een van de drie jongemannen had voor de beoogde overtocht een tijdje in een Amsterdams hostel gezeten, kreeg de advocaat te horen. Deze man en de twee andere betrapte migranten zijn inmiddels Nederland uitgezet.

Golfbeweging

In 2018 werden bij de ferry IJmuiden-Newcastle in totaal 78 inklimmers onderschept. Het jaar daarvoor ontdekten controleurs die de veerboot in de gaten houden 130 inklimmers, terwijl het jaar daarvoor 90 illegale migranten werden aangetroffen. Er is dus sprake van een golfbeweging. Probeerden illegale migranten voorheen regelmatig met valse paspoorten de oversteek naar Newcastle te maken, de laatste tijd hopen zij controleurs te slim af te zijn door zich in of onder vrachtwagens schuil te houden. De marechaussee zet ook speciaal opgeleide speurhonden in.

Lees ook: Vluchtelingenwerk Velsen: ’Geregeld migranten gesignaleerd in IJmuidens havengebied’

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie