Niet stiekem stappen tijdens trainingskamp Telstar: ’Nee, lekker youtuben op bed’

Marcus McQuane© Foto Orange Pictures / Wout van Zoeren

Milo Lambers
Hoenderloo

Nu de transferperiode voorbij is en Telstar zijn selectie rond heeft, werkt de selectie van trainer Andries Jonker in de bossen van Hoenderloo aan het worden van een hecht team. Een team dat nu al wordt gekenmerkt door gretigheid en vastberadenheid.

Op z’n ’gemakkie’, met een grote glimlach, fietst Engelsman Marcus McGuane (20) achter z’n nieuwe teamgenoten aan op mountainbiketocht door de bossen rondom het Fletcher Hotel in Hoenderloo. Bij Arsenal was hij aanvoerder van verschillende jeugdteams en bij FC Barcelona trainde hij met Messi en Suárez. En toch wilde hij per se naar Telstar. Vanwege Andries Jonker, de man met wie hij samenwerkte in de jeugd van Arsenal „Hij gelooft in mij en ik geloof in hem. Ik kijk tegen hem op. Hij heeft met grote spelers gewerkt. Zijn visie op voetbal spreekt mij aan. Ik heb altijd van Nederlands voetbal gehouden.”

Jonker zag in zijn tijd als hoofd opleidingen van Arsenal in McGuane een speler die absoluut het Engelse elftal kon halen. „Ik dacht dat zijn toekomst in het Emirates Stadion van Arsenal zou liggen. Maar soms lopen dingen anders. Bij veel Engelse clubs komen talenten niet aan de bak. Die leggen liever een zak geld neer voor een speler die er meteen staat.”

De oudere broer van McGuane belde Jonker begin deze zomer op. Of de Amsterdammer zijn oude pupil kon helpen. Zijn carrière was in Barcelona in het slop geraakt, hij speelde zijn wedstrijden in het B-team. „Ik was toen nog niet eens trainer van Telstar. Toen ik hier aan de slag ging, gaf Marcus aan dat hij hier wilde spelen. Ik zei dat het een te laag niveau voor hem zou zijn, maar hij bleef volhouden dat hij wilde komen.”

Zelf beseft McGuane ook dat het een opvallende stap is. „Toen ik van Arsenal naar Barcelona kon (winter 2018, red.), vond ik dat het een kans was die ik niet kon laten liggen. Ik mocht zelfs meetrainen met de A-selectie. De eerste keer dat ik Messi zag, kon ik geen woord uitbrengen. Dat was een geweldige ervaring, maar op dit moment heb ik gewoon eerste-elftalvoetbal nodig.”

Bij Telstar lijkt hij snel zijn draai te vinden. Zijn beste vriend, Charlie Gilmour, speelt er ook. „Voorlopig woon ik bij hem in huis. Het voelt vertrouwd om met hem ergens te gaan eten, dat deden we als zesjarigen al. De andere jongens zijn heel gastvrij. Ze vertalen alles voor mij in het Engels. Ik hoop snel Nederlands te leren.”

In het hotel waar het Nederlands Elftal zich in het verleden voorbereidde op grote toernooien, heeft Telstar deze week zijn kampement opgeslagen. Een opvallende timing, want de competitie is immers allang begonnen. „Maar nu heb ik een voltallige selectie, in de voorbereiding had ik veel testspelers. Ik ben blij dat sponsoren dit mogelijk hebben gemaakt, dit geeft ons de gelegenheid om langer met de groep samen te zijn”, aldus Jonker.

Op het fraaie grasveld achter het hotel wordt ’s ochtends getraind, ’s middags maken de spelers een fietstocht door de bossen. „Een pittig parcours. Er zit ook een wedstrijdelement in. Deze jongens maken overal een wedstrijdje van. Ze gaan niet zomaar spullen opruimen. Dan doen ze eerst een wedstrijdje om te bepalen wie dat moet doen. Dat vind ik mooi, hoor.”

Het is typerend voor de groep die de competitie begon met twee overwinningen, een gelijkspel en een nederlaag tegen NEC. Wie je ook spreekt uit de groep van Andries Jonker, de termen ’hard werken’ en ’focus’ vliegen je om de oren. Iets wat Jonker zijn spelers duidelijk heeft verteld door voor aanvang van het seizoen te stellen dat niemand als kleine jongen droomde van het dragen van het Telstar-shirt. En hard werken de manier is om een volgende stap in je carrière af te dwingen.

Dat beseft ook aanvaller Rashaan Fernandes, hij tekende maandag een contract voor een jaar met een optie voor nog een seizoen. „Ik probeer elke training of wedstrijd te zien als een missie die je moet overleven. Dat heeft mijn begeleider Mounir el Hamdaoui me heel goed ingepeperd. Ik ga er helemaal vol voor”, zegt de speler wiens contract afgelopen seizoen niet werd verlengd bij FC Twente. „De concurrentie voorin is flink, maar dat is alleen maar goed. Deze selectie is voetballend heel goed. Ik denk echt dat we tussen plaats vijf en tien kunnen eindigen.’’

In het hotel komt de selectie aan faciliteiten niets tekort. Sommige spelers beginnen om zeven uur ’s ochtends met een duik in het zwembad en een sessie in het krachthonk. ’s Avonds organiseert de staf activiteiten. Van nachtelijke ontspanning in het lokale uitgaansleven is volgens Fernandes geen sprake. „Nee”, lacht hij. „Het is volle focus. We komen ’s avonds juist bij. Lekker op bed liggen en een beetje youtuben.”

Meer nieuws uit Telstar