FC Barcelona-huurling McGuane is het voetballen niet verleerd, maar kan totaal niet fietsen

Marcus McGuane hier nog lachend op de fiets, later op de dag kreeg hij het zwaar.© Foto Orange Pictures / Wout van Zoeren

Milo Lambers
Velsen-Zuid

In zijn eerste week bij Telstar heeft de van FC Barcelona gehuurde Marcus McGuane aan trainer Andries Jonker laten zien dat hij het voetballen niet is verleerd. Maar ook dat hij nooit de Tour de France zal winnen.

Tijdens het vier dagen durende trainingskamp van Telstar in de bossen van Hoenderloo stond er een ontspannen fietstocht op een mountainbike gepland. 23 kilometer, geen heuvels. Een mooie manier om te herstellen van de ochtendtraining, zo had de staf bedacht.

Maar niet voor McGuane. ,,Hij zat helemaal stuk. Het zweet droop van zijn voorhoofd”, lacht Jonker. ,,Hij is opgegroeid in Londen, daar fietst niemand. Fietsen kan ’ie totaal niet.”

De twintigjarige Engelsman sloot begin deze week aan bij Telstar. Jonker en hij werkte eerder samen in de jeugdopleiding van het Engelse Arsenal. Wat de Engelsman op het veld liet zien, kon Jonker meer bekoren dan zijn fietskwaliteiten.

,,Na een week kan ik zeggen dat hij het voetballen absoluut niet is verleerd. Het blijft een buitengewoon talent. Tactisch zal hij nog stappen moeten zetten. Bij Arsenal en FC Barcelona was hij gewend om de bal te hebben. Bij Telstar is dat ook weleens niet zo.”

Jonker zegt nog niet zeker te weten of McGuane in de basis zal beginnen zaterdagavond thuis tegen Cambuur Leeuwarden. Hij geeft wel aan dat het een optie is. Jonker is genoodzaakt om iets te schuiven in zijn opstelling ten opzichte van vorige week uit tegen NEC.

Elayis Tavsan, die vorige week zijn eerste doelpunt voor de witte leeuwen maakte, is niet inzetbaar. Hij is opgeroepen voor de wedstrijden van Nederland onder 19 tegen hun leeftijdsgenoten van Italië en Portugal.

Jonker kijkt terug op een goed verlopen trainingskamp. ,,Het was fijn om de groep lange tijd met weinig afleiding bij elkaar te hebben. We hebben achttien nieuwe spelers, dan is het heel goed om samen een fietstocht of een voetbalquiz te maken.”

Tegen Cambuur gaat Telstar voor drie punten. ,,Zij hebben een dure ploeg. Ze hebben al twee keer verloren, maar dat was tegen ploegen die uit de eredivisie komen. Ik denk dat wij van elke ploeg kunnen winnen, dus ook van Cambuur.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen