Premium

Column Wouter Klootwijk: Klein en fijn

Column Wouter Klootwijk: Klein en fijn

Wouter Klootwijk is programmamaker en schrijver. Maar hij is bovenal geïnteresseerd in alles wat met eten en drinken te maken heeft of daar tegenaan schuurt.

Een kip legt geen kievitseieren. Van kievitseieren wordt beweerd dat ze lekkerder zijn. Een idee. Spuit spikkeltjes op eieren van een kip en vraag er in de winkel veel geld voor. Dan kan het gebeuren dat ze vanzelf lekkerder gevonden worden.

Niet dan? Een Engelse supermarkt denkt dat het zo werkt. Niet met spikkeltjes. Maar met een leugentje het goedkoopste eitje het duurst verkopen. Waitrose heet de winkel. Het leugentje: de eerste eieren die jonge hennen leggen zijn klein en niemand wil ze hebben. Ze worden weggegooid. Voedselverspilling, waar wij van Waitrose samen milieubewuste klanten iets tegen gaan doen.

Het is niet waar. Kleine eitjes worden niet weggegooid. Als supermarkten ze niet willen, gaan ze naar de levensmiddelenindustrie. Waitrose doet nu vier kleine eitjes in een doosje en vraagt per ei vijftig eurocent. Engeland moet geloven dat ze smaken als die van een kievit. En extra gezond misschien?

Nog altijd heerst in Nederland de opvatting dat eieren een gevaar zijn voor de gezondheid. Nee niet als we er twee eten per week, of drie. Dan zijn ze razend gezond, volgens het Voedingscentrum. Maar elke dag een ei kan hartzeer geven. Cholesterol in de dooier immers! Het is theorie dat aldus eieren mensen kwaad kunnen doen. Geleerden die in de vorige eeuw met felheid beweerden dat eieren levensgevaarlijk zijn, kregen het voor elkaar dat officiële voedingsadviseurs het ei in de ban deden. Ze kwamen er, tegen de zin van inmiddels gepensioneerde geleerden in de voedingswetenschap, wat op terug. Twee, drie eitjes per week mag weer en vegetariërs wordt zelfs geadviseerd er vier te nemen. In Nederland.

Maar nu Australië. Tumult onder voedingskundigen, ook hele kwaaie in Nederland, nu de Australische Heart Foundation verkondigt dat volle melk en kaas weer gewoon kunnen. Je krijgt het er niet van aan je hart en zuivel is vooral goed voor je. De halve wereld is er nog van overtuigd dat vet fout is, ook melkvet, komt me daar Australië doodleuk beweren dat het juist ouderwets goed is.

Hoe dat kan? Omdat het onmogelijk is om glashard te bewijzen dat zoiets als vet fout is voor de bevolking. Voedingswetenschap werkt niet met weegschaaltjes en metertjes, maar doet epidemiologisch onderzoek. Dat is zoiets als langs de deuren gaan met een enquêteformulier. Voelt u zich niet goed? Mooi zo, en wat eet u zoal? Kaas, zegt u? Ziet u, het zit hem in kaas. Of zei u eieren?

Door de heisa die het zuiveladvies van de Australische Hartstichting deze zomer wereldwijd veroorzaakte onder deskundigen in de dieetleer, vallen de eieren die in het advies genoemd worden, niet op. Wat blijkt? Een normale Australiër mag van voedingsadviseurs gewoon elke dag een ei eten en alleen als je het aan je hart hebt, is het misschien (want allerminst zeker!) verstandig om er per week niet zeven, maar een stuk of zes te eten. Een enorm verschil met de hooguit drie eieren die het Nederlandse volk worden geadviseerd. Het verschil illustreert hoezeer men het in de voedingswetenschap met elkaar oneens is. En maar adviseren!

En hele kleine eitjes van jonge legkippen dokter? In sommige Nederlandse supermarkten liggen ze allang. Er wordt niks omheen gelogen over voedselverspilling. Wel beweert Albert Heijn op de doos dat ze extra fijn zijn, van smaak. Zonder spikkeltjes.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.