Amsterdam wil afvalbedrijf AEB niet privatiseren: wethouder stapt op

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) waar sinds de zomer vier van de zes stil staan.© ANP

Frans van den Berg
Amsterdam

Het afvalbedrijf AEB blijft in handen van de gemeente Amsterdam. Een meerderheid van het college wil het bedrijf, dat ook het afval verwerkt van regiogemeenten, niet volledig privatiseren. Wethouder Udo Kock wilde dat wel en stapt daarom nu op.

In een brief aan burgemeester Halsema kondigt de wethouder financien zijn ontslag aan. Eind juni begon de afvalcrisis, waarna noodverbanden zijn gelegd om het huisvuil nog wel te verbanden en het bedrijfsafval en rioolslib te storten.

„De afgelopen zomer heb ik met een team van experts en medewerkers een oplossing voorbereid die nu in de steigers staat en kan worden geïmplementeerd. De oplossing behelst een volledige privatisering van AEB. Andere publieke opties zijn kostbaarder voor de gemeente, financieel risicovoller en bieden minder kans op een succesvolle doorstart van het bedrijf en continuering van de publieke diensten”, meent de D66-wethouder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar de PvdA, SP en GroenLinks wethouders willen wel dat het afvalbedrijf (grotendeels) in handen van de overheid blijft. Kock respecteert die keuze, maar kan daar geen verantwoordelijkheid voor dragen en stapt daarom op.

Onduidelijk

Hoe het college exact verder wil met de AEB zal de komende dagen blijken. Een private partij kan wel een minderheidsaandeel krijgen. Ook zijn andere gemeenten die daar hun afval laten verbranden, zoals uit Kennemerland, Waterland, Haarlemmermeer en de Duin- en Bollenstreek, nog niet gevraagd om aandeelhouder te worden.

Lees ook: Gemeenten (nog) niet benaderd over aandeelhouderschap afvalbedrijf AEB

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.