Tien treinen per uur naar Zandvoort bij speciale evenementen als Formule 1

Station Zandvoort.© Cyclomedia

Station Zandvoort.© Cyclomedia

1 / 2
Frans van den Berg
Zandvoort

Het spoor tussen Haarlem en Zandvoort wordt voorzien van betere stroomvoorziening. Daardoor kan het aantal treinritten worden opgevoerd naar maximaal tien per uur bij speciale evenementen zoals de Formule 1. Ook komen er extra perrons.

Dat laat het ministerie van infrastructuur en waterstaat weten. Woensdag is daarover een akkoord gesloten tussen het ministerie, de provincie Noord-Holland en de gemeente Zandvoort. Deze drie partijen leggen ieder 2,3 miljoen euro op tafel. Tot slot legt ook de Vervoersregio Amsterdam zes ton op tafel.

De Amsterdamse regio heeft ook belang bij het opkrikken van de lijn, omdat er langer de wens bestaat om in de zomer het aantal ritten op te voeren van vier naar zes per uur.

Er kwam extra druk op de ketel te staan toen begin dit jaar bekend dat de Formule 1 in 2020 terugkeert op Zandvoort. Het grootste deel van die bezoekers kan alleen per trein komen, wanneer er meer treinen kunnen rijden.

In eerste instantie werd gemikt op twaalf treinen per uur, maar tien wordt vooralsnog het maximum. ,,Passagiers moeten ook in en uitstappen, treinen moeten keren en NS moet genoeg materieel hebben’’, licht de woordvoerder van Prorail toe.

Perrons

Prorail past ook het station Zandvoort aan. Daar is alleen een groot middenperron, maar dat in onvoldoende. Daarom wordt aan iedere zijde een extra perron gebouwd, zodat passagiers van twee kanten kunnen in- en uitstappen. Volgens Prorail zijn al die klussen op tijd gereed. De NS zal nog een kiosk op het station verplaatsen.

De drie overwegen die volgens Prorail met twintig treinen (tien heen en tien terug) meer dicht dan open zijn, zijn nog onderwerp van studie. ,,In Zandvoort blijft wellicht de overweg meteen bij het station bij de Formule 1 dicht. Alleen hulpdiensten kunnen er dan nog door. De andere overwegen in Zandvoort en Overveen worden nog bekeken. Misschien komen daar verkeersregelaars.’’

Bij het Haarlemse station, bij de race een knooppunt, komt een extra ingang: een trap aan de buitenzijde vanaf het perron 1 en 8 naar het plein.

Lees ook: Formule 1-waardig maken van spoor is nog haalbaar, bezweert het ministerie van Infrastructuur

Lees ook: Tijd dringt voor het op Formule 1-niveau brengen van het ’strandlijntje’ naar Zandvoort

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.