’Afvalbedrijf AEB gaat samen met Alkmaarse HVC’

Luchtopname van de huisvuilcentrale HVC.© HANS VAN WEEL

Frans van den Berg
Amsterdam

Het noodlijdende Amsterdamse afvalbedrijf AEB wil samengaan met de Alkmaarse HVC.

Dat meldt Het Parool op basis van ingewijden.

Woensdagochtend nog maakte wethouder Kock bekend op te stappen, omdat hij het afvalbedrijf volledig wil privatiseren.

Een meerderheid van het college wil dat het een overheidsbedrijf blijft en daarbij zou dus worden gedacht aan samengaan met het Alkmaarse bedrijf, dat ook een afvalverbrander in Dordrecht heeft.

De Huisvuilcentrale Alkmaar die eigendom is van maar liefst 44 gemeenten (met een half miljoen woningen) en zes waterschappen in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland.

Lees ook: HVC in Alkmaar verbrandt toch bedrijfsafval van in problemen geraakt verwerkingsbedrijf AEB uit Amsterdam

De AEB heeft twee waterschappen als vaste klant en twintig gemeenten, waaronder gemeenten uit Waterland, de Haarlemse regio, Haarlemmermeer en de Duin- en Bollenstreek.

,,Met de kennis van HVC zou AEB beter aangestuurd kunnen worden, terwijl de publieke belangen gewaarborgd blijven omdat HVC geen commercieel bedrijf is. Er is nog geen definitieve deal met HVC, ook is niet duidelijk wat precies de financiële consequenties zijn van dit scenario’’, meldt Het Parool.

De HVC heeft volgens het jaarverslag een eigen vermogen van 116 miljoen euro en maakte vorig jaar 13,3 miljoen euro winst. Bij de HVC werken 1025 mensen. Daarmee is de HVC bijna twee keer zo groot als de AEB.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.