Natuurorganisaties naar rechter: stop aanpassen circuit Zandvoort voor Formule 1

Circuit Zandvoort.© Archief

ANP
ZANDVOORT

De eerste juridische procedures rond de terugkeer van de Formule 1 naar het circuit van Zandvoort zijn een feit. Stichting Duinbehoud en andere natuurorganisaties kondigen aan dat ze naar de rechter stappen.

In een kort geding gaan ze een verbod eisen op werkzaamheden rond het circuit die volgens hen kunnen leiden tot onherstelbare natuurschade.

Lees ook: Werk circuit Zandvoort begint nog deze maand

"Hier dreigt leefgebied van padden en zandhagedissen blijvend te worden vernield", stelt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud. Al eerder had Duinbehoud bezwaar gemaakt bij de provincie.

De organisatie heeft met steun van onder meer Milieudefensie, ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Zandvoort verzocht om in te grijpen en werkzaamheden stil te leggen.

Zandvoort wil in 2020 voor het eerst in decennia weer een Grand Prix organiseren. Om de grote bezoekersstroom aan te kunnen, zijn aanpassingen nodig rond het circuit. Duinbehoud wijst onder meer op graafwerkzaamheden in het beschermde duingebied Zuid-Kennemerland voor de aanleg van een nieuwe weg.

"Door het Circuit van Zandvoort zijn grootschalige werkzaamheden in gang gezet voor aanpassing van het Circuit ten behoeve van de Formule 1. Hiervoor zijn niet de benodigde onderzoeken uitgevoerd en de benodigde vergunningen verleend", stellen de natuurorganisaties in een brief aan gemeente en provincie. "Ik verzoek u derhalve (preventief) handhavend op te treden."

Lees ook: Extra ontsluitingsweg is de achilleshiel van Circuit Zandvoort, zeggen milieuclubs

Oud-coureur Jan Lammers, sportief directeur van de Dutch Grand Prix, zegt dat iedereen het recht heeft om bezwaar aan te tekenen. "Wij willen gewoon een mooi evenement organiseren waar honderdduizenden mensen naartoe komen. Natuurlijk heb je je dan aan alle wetten en regels te houden", benadrukt hij. Lammers wijst erop dat de GP-organisatie formeel niet betrokken is bij dit soort kwesties tussen het circuit en natuurorganisaties. Zelf ziet hij de race niet snel in gevaar komen. "Ik wil niks bagatelliseren. Globaal is het wel zo dat al heel veel dingen binnen de bestaande vergunningen gedaan kunnen worden", zegt hij.

Lees ook: Grote Prijs van Nederland Formule 1 op 3 mei in Zandvoort

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.