Premium

’t Zit in de familie Mak: Samen in de zorg

’t Zit in de familie Mak: Samen in de zorg
De familie Mak uit De Goorn: vlnr Naomi, Jeanet, Judith en Merijn.
© Foto Marcel Rob.

Vier leden uit één gezin die hetzelfde beroep hebben; dat hoor je niet vaak. Voor de familie Mak uit De Goorn is het echter de normaalste zaak van de wereld. De eerste aflevering van een nieuwe serie.

Moeder Jeanet Mak (53) en haar dochters Merijn (18), Naomi (22) en Judith (24) werken alle vier in de zorg en weten zeker dat de liefde voor het vak bij hen in de genen zit.

Dierenarts

Hoe is het allemaal zo begonnen? Jeanet vertelt: „Eigenlijk wilde ik altijd dierenarts worden maar dat bleek helaas niet haalbaar. Bij toeval ben ik uiteindelijk bij Kinder- en Jeugdverzorging (KVJV) terechtgekomen en dat vond ik hartstikke leuk!”

Omdat het haar zo goed beviel, was het voor Jeanet een logische stap naar een opleiding in de zorg. „Vroeger kon je A-, B- of Z-verpleegkundige worden. Dat betekent dat je kon kiezen tussen werken in een gewoon ziekenhuis, in de psychiatrie of in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ik heb heel bewust gekozen voor het laatste, ik ben dus een echte Z-verpleegkundige.”

Wat vindt Jeanet zo mooi aan dit werk? Ze vervolgt: „Bij mijn werkgever, Esdégé-Reigersdaal, werk ik met volwassenen met een ernstige meervoudige beperking. Zij functioneren vaak op het niveau van een baby. Ik probeer altijd uit te zoeken wat ze willen en wat er in ze omgaat. Het is gewoon ontzettend fijn en bijzonder om deze mensen toch een beetje een leuke dag te bezorgen! Dat zorgen voor de medemens vind ik het allermooist.”

Tijd nemen

Haar enthousiasme wordt gedeeld door haar dochters, die beamen dat de cliënt altijd centraal moet staan. Judith vertelt: „Ja, het is heel belangrijk de tijd voor de cliënt te nemen zodat je zijn of haar dag wat mooier kunt maken. Helaas is dit door de flink toegenomen werkdruk nog weleens lastig maar we blijven ons uiterste best doen!”

Judith is de oudste van de drie meiden. Zij is opgeleid tot verzorgende IG (individuele gezondheidszorg) en begint binnenkort de opleiding tot verpleegkundige. Ze wist al op jonge leeftijd dat ze de zorg in wilde. Lachend vertelt ze: „Vanaf groep zeven weet ik dit eigenlijk al. We spraken er vroeger natuurlijk al vaak over aan de keukentafel en mijn moeder nam ons regelmatig mee naar activiteiten van haar werk. Op die manier ben ik er al vroeg ingerold. Op mijn vijftiende werkte ik al als vrijwilliger in het bejaardentehuis en na nog wat andere baantjes kwam ik erachter dat ik ouderen een hele leuke doelgroep vind.” Judith werkt nu bij zorgorganisatie Omring op een kleinschalige woongroep met dementerende ouderen en voelt zich hier helemaal thuis.

Band opbouwen

Middelste dochter Naomi werkt net als haar moeder bij Esdégé-Reigersdaal. Het komt zelfs wel eens voor dat ze samen op dezelfde groep staan. Wat vindt zij het mooiste aan dit werk? „Dat het heel afwisselend is. En wat ik ook geweldig vind, is dat je echt een band opbouwt met de mensen. Ze zijn vaak heel blij en dankbaar als ze je weer zien.” Zijn er nog dingen die zij van de generatie van haar moeder heeft overgenomen of die zij juist met opzet anders doet? „Ik steek juist veel op van de vorige generatie vanwege hun kennis en werkervaring. Wat ik wel jammer vind, is dat sommige dingen tegenwoordig heel snel moeten maar van mijn moeder heb ik geleerd altijd naar de cliënt te blijven kijken en toch te proberen de tijd te nemen.”

Ook voor jongste dochter Merijn stond al vroeg vast dat ze de zorg in wilde. In tegenstelling tot haar moeder en zussen koos zij echter voor werken in een ziekenhuis. Hierover vertelt ze: „Dit leek me veel uitdagender omdat je dan elke dag andere patiënten hebt en werkt met verschillende behandelingen en medicijnen.” Merijn gaat naar het derde leerjaar van de VIP (verpleegkunde opleiding in de praktijk) aan de Noordwest Academie. Tijdens deze opleiding werkt zij enkele dagen per week in het ziekenhuis. „Het is een pittige opleiding, maar het werk is geweldig. Het is zo mooi om echt iets te kunnen betekenen voor de patiënten!”

Zorg-gen

Alle vier zijn ze het erover eens dat het werk best zwaar kan zijn. Toch blijven ze zich met hart en ziel inzetten. Jeanet: „Ik denk dat de liefde voor de zorg echt iets is wat in je moet zitten. Voor ons is het eigenlijk iets heel vanzelfsprekends.” Vol trots voegt ze toe: „Ik vind het fantastisch dat mijn dochters voor dezelfde richting hebben gekozen. Natuurlijk zijn ze al van jongs af aan met mijn werk in aanraking gekomen maar ik heb het ze nooit opgedrongen. Het is echt hun eigen keuze geweest. Dus ja, je zou wel kunnen zeggen dat er zoiets bestaat als een ’zorg-gen’!”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.