Premium

Velsen Vroeger: Scheveningen Radio op het 2e Sluiseiland in IJmuiden

Velsen Vroeger: Scheveningen Radio op het 2e Sluiseiland in IJmuiden
Foto PTT/Klaas van Slooten
© Foto PTT/Klaas van Slooten
IJmuiden

Een blik in de telefonieafdeling (A3) van Scheveningen Radio, roepletters PCH, in 1952. Scheveningen Radio is dan nog gevestigd op het 2e Sluiseiland in IJmuiden.

Links zit chef Leo Roseboom, rechts van voor naar achter: Dick Seldenrijk, Ida Meijer, Ab Beijer, N.N, NN. Door de ramen heen is het antennepark nog zichtbaar. Afdeling A1 is de seinzaal (morse) en A2 de landlijnafdeling (teletype, telex, ponsmachine om ponsbanden te maken voor morse).

Storing

Op 19 december 1904 komt de zender voor het eerst in de ether, vanuit een houten keet in Scheveningen onder de naam Scheveningen Haven, roepletters SCH. Wegens storing door de eigen zender worden de ontvangers verplaatst naar IJmuiden en vanuit Scheveningen via telefoonlijnen bediend. In 1929 wijzigt de naam in Scheveningen Radio met de roepletters PCH.

In mei 1940 moet de zender op last van de Duitsers de uitzendingen staken, maar het ziet nog kans een waarschuwing uit te sturen naar de koopvaardijvloot om niet naar Nederland te komen. Kort na de bevrijding komt PCH tijdelijk vanaf een schip in de Amsterdamse haven weer in de ether, om vervolgens in een school aan de Houtmanstraat in IJmuiden ruimte te vinden.

In 1951 verhuist het kuststation naar de sluizen. Daar wordt het op den duur ook te krap. De hele boel verhuist in november 1971 naar het nieuwe PTT-kantoor aan de Lange Nieuwstraat. Het Kustwachtcentrum neemt vanaf 1987 de behandeling van het noodverkeer over en uiteindelijk vertrekt dat centrum naar Den Helder. Het laatste bericht van PCH gaat op 31 december 1998 de lucht in.

Die gebeurtenis haalt het NOS Journaal en dat mag ook wel. De contacten tussen PCH en het Journaal zijn door de jaren heen goed.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.