Premium

60 seconden: Laagdrempelig blowen

60 seconden: Laagdrempelig blowen

Leve het Nederlandse gedoogbeleid van softdrugs. We mogen er echt trots op zijn zo lekker vooruitstrevend te zijn met onze coffeeshops op elke hoek van de straat. Want ja, je kunt het maar beter reguleren. Anders kopen ze het wel bij een dealer.

Klinkt al jarenlang het zelfingenomen gejubel van iedereen die zich progressief noemt.

Nou, noem mij maar conservatief, maar als vader van kinderen in de puberleeftijd ben ik geen grote fan van coffeeshops.

Onlangs liep ik met mijn dertienjarige dochter door het winkelcentrum toen ik een penetrante wietlucht rook. ,,Gadver, wiet’’, klonk het naast me. ,,Weet jij hoe dat ruikt dan?’’, vroeg ik. Ja, dat wist ze. In de straatjes en steegjes rond haar school ruikt ze die lucht zo vaak. In de pauzes wordt er heel wat af geblowd. Ik ben benieuwd hoeveel kennis de leerlingen nog opnemen daarna, als ze zo stoned als een aap in de klas zitten. Maar goed.

Wat mij betreft mag wiet weer helemaal ondergronds. Moeilijk te krijgen bij een vage dealer. Die je moet kennen via een kennis van een kennis. En dan moet je er ’s avonds heen, naar een sinister bedrijventerrein bij voorkeur. Achteraf, bij de autowrakken. Daar staat ie dan, met zijn kleine plastic zakjes. Cash betalen en gauw wegwezen. Moet je ’s opletten hoeveel minder het in de steegjes rond school naar wiet zal ruiken. Ik ben ervan overtuigd dat driekwart van de blowers afhaakt. En kinderen die daarachter zitten beginnen er al niet eens aan.

Laagdrempelig blowen als teken van vooruitgang. Ik blijf het maar raar vinden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.