Premium

Bosbeekschool in Santpoort-Noord viert 150-jarig bestaan met reünie: Over de inktpot en de koeienstront

Bosbeekschool in Santpoort-Noord viert 150-jarig bestaan met reünie: Over de inktpot en de koeienstront
De reünie van de Bosbeekschool met een oud leslokaal.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Santpoort-Noord

In de school is een theatrale rondgang gaande, op het schoolplein halen oud-leerlingen van de Bosbeekschool herinneringen op. De school bestaat dit jaar 150 jaar, een mooie aanleiding voor een reünie.

Het is niet erg druk op het schoolplein aan de Burgemeester Enschedelaan. ,,Maar deze reünie is eigenlijk ook vooral bedoeld voor de oudere oud-leerlingen’’, duidt ’schoolleider’ Wouter Sommers. Die vertelt dat de school dan wel 150 jaar bestaat, maar dat het pas in 1974 de Bosbeekschool werd.

,,In 1869 begon de school onder de naam ’School 8’ en later werd het de Adolf van Nassauschool. Deze reünie is vooral voor oud-leerlingen van de eerste twee scholen bedoeld. De opkomst strookt dan ook met onze verwachtingen.’’

Telraam

Speciaal voor deze dag was gezocht naar oude schoolspullen, waarmee een oud klaslokaal is ingericht. Inclusief reusachtig telraam. Zusjes en zestigers Dorine en Maaike Semeijn staan als ooit eerder op het schoolplein. Ze herinneren zich de schoolmelk, de trap, de inktpotjes. de tegels en Meester Kleve. Maaike: ,,En de jaarlijkse optocht op Koninginnedag.’’

Dorine: ,,En de wandeltochten naar school. Wij woonden op de Kruidbergerweg en dat was volgens de regels van de school te dichtbij om met de fiets te komen. Ze wilden niet te veel fietsen op het schoolplein. Wij moesten dus viermaal per dag een pittig stuk van en naar school lopen.’’ De strafbank herinneren zij zich ook. Maaike zat er één keer op. Dorine getuige haar lach wat vaker.

Geëmotioneerd

Verderop raakt Hans Voorting even geëmotioneerd als hij aan zijn oude schoolvriend Carlos terugdenkt. Hij hoopt hem tegen te komen. Als hij zijn emoties weer onder controle heeft vertelt hij hoe hij ooit na schooltijd tot aan zijn heupen in koeienstront wegzakte.

Er klinkt een snerpend fluitje in de school. De theatrale rondgang is begonnen. Leerkrachten en opa’s en oma’s verzorgen die onder leiding van theatermaker Marijke Kots. Het gefluit wordt aangedreven door de adem van ’groepsleerkracht’ Karlijn Hegger, die een politieagente speelt.

,,We geven op een speelse manier een rondleiding door de school, waarbij we ook wat vertellen óver de school.’’ En heel hard op een fluitje blazen, vindt ze zo te zien best leuk. Misschien wordt dat wel een blijvertje tijdens de lessen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.