Premium

’Straatgeweld Beverwijk en Heemskerk is grootstedelijk probleem’

IJmond

Reacties op het meest recente geweldsincident in Beverwijk worden steeds maar intenser en soms grimmiger. Zelfs tot oproepen tot het vormen van knokploegen tegen het steeds maar terugkerende straatgeweld. Maar ook het plan van bezorgde ouders voor een protestmars vindt veel bijval. Ook gemeenteraadsleden worden in de discussie betrokken.

Daaronder Ali Bal en Alex van Luijn van Samen Beverwijk en VVD raadslid Kevin Benning. Bal: „We worden als raadsleden regelmatig getagd en in de discussie betrokken door bezorgde inwoners. Ik zit een beetje in de knel en ben zoekende wat ik als raadslid het beste kan doen.”

Van Luijn zegt maar al te goed te begrijpen dat bezorgde inwoners primair reageren op de berichten over straatgeweld. „Ik ben gemeenteraadslid maar ik ben ook gewoon mens en bovenal vader. Ik weet dat geweld nergens toe leidt, maar ik snap ook wel dat de ouders van slachtoffers van deze bende de wanhoop nabij zijn.”

VVD’er Kevin Benning constateert in een reactie op Facebook dat de enige oplossing voor de aanhoudende geweldsgolf door minderjarige jongeren, een aanpassing in het jeugdrecht is. „Zowel de burgemeester(s) als de politie en het OM zitten door wet- en regelgeving soms met handen gebonden”, schrijft hij. „Het jeugdrecht is bedoeld om een 15-jarige niet voor het leven te straffen bij een klein vergrijp, maar zware en doelgerichte vergrijpen moeten alszodanig behandeld worden. Dat is niet in een dag gedaan en die verandering zal vanuit Den Haag moeten komen.”

„Als gemeenteraad hebben we onze burgemeester alle beschikbare ruimte gegeven om actief aan de slag te gaan met dit probleem. En ik wil voorkomen dat ik als raadslid hem voor de voeten loop’’, legt Bal uit. ,,Tegelijkertijd vraag ik me af of we lokaal wel genoeg mogelijkheden hebben om dit geweldsprobleem te tackelen. Ik zie het als grootstedelijke problematiek die zich langzaam naar kleinere steden in de Metropoolregio verplaatst. Het is iets voor het Rijk om dit in de gaten te houden.”

„Als gemeenteraad kunnen we niks anders dan de burgemeester alle ruimte geven, en dat doen we. We krijgen soms maar weinig informatie in verband met het onderzoek. Ik zou willen weten of de burgemeester al helemaal tot het gaatje is gegaan of dat er wellicht nog maatregelen zijn die nog ingezet kunnen worden. We komen langzamerhand in de situatie dat kinderen en zelfs volwassenen niet meer over straat durven, niet meer naar de sportclub durven te fietsen, en dat is heel erg.”

,,De politie moet meer openbaarheid geven, bijvoorbeeld doormiddel van buurtbijeenkomsten’’, zegt fractievoorzitter Jan Geert Bakker van de VVD in Heemskerk. „Ieder nieuw incident is een reden voor grote verontrusting. Het gemeentebestuur moet daar een open oog en oor voor hebben.’’

Regio 4:’Gemeenten zetten het maximale in tegen laf geweld’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.