Teylers Museum leent complete collectie tekeningen Michelangelo uit aan Verenigde Staten

Daniele Ricciarelli da Volterra (ca. 1509-1566), Portrait of Michelangelo Buonarotti (c. 1550-1551)
© Collectie Teylers Museum
Haarlem

Voor het eerst in de geschiedenis gaan alle Michelangelo-tekeningen uit de collectie van Teylers Museum tegelijkertijd op reis.

De tekeningen, in het bezit van Teylers Museum sinds 1790, worden vanaf eind september tentoongesteld in The Cleveland Museum of Art en vanaf februari 2020 in The J. Paul Getty Museum in Los Angeles tijdens de tentoonstelling Michelangelo: Mind of the Master.

De tekeningen maakten deel uit van de kunstcollectie van koningin Christina van Zweden die in 1689 in Rome overleed. Haar collectie kwam deels in handen van de adellijke familie Odescalchi die in 1790 verschillende albums met tekeningen aan Teylers Museum verkocht. Het Haarlemse museum verwierf hiermee een zeer belangrijke collectie van 1700 Italiaanse tekeningen uit de Renaissance en de Barok. Onder de Michelangelo’s – 25 bladen met veelal aan beide zijden tekeningen – zijn studies voor de fresco's in de Sixtijnse Kapel en het eerste ontwerp voor de koepel van de Sint-Pieter. Het is uitzonderlijk dat de complete collectie Michelangelo’s het museum nu tijdelijk heeft verlaten, aldus directeur Marjan Scharloo. Door het in bruikleen geven van de tekeningen verwerft het museum fondsen voor de restauratie van het Pieter Teyler Huis. Het huis aan de Damstraat in Haarlem grenst aan het museum en wordt naar verwachting in 2021 opengesteld voor het publiek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.