De nieuwste stoffen gewoon in Bloemendaal gemaakt, zoals een sterke babydrager

Bas Froon smelt materialen samen.© Foto Medina Resic

Merlin Mulder
Bloemendaal

Van een massaproduct, gemaakt ver weg onder vaak erbarmelijke omstandigheden, naar producten op maat gemaakt hier in Nederland. Of, in Bas Froon zijn geval: gewoon vanuit Bloemendaal.

De onderzoeker en ontwerper bedacht een speciale machine om van oude stoffen, zoals biologisch afbreekbare kunststof gecombineerd met bijvoorbeeld wol, nieuwe producten te maken. Met behulp van een soort hete stempels, wordt het materiaal aan elkaar gesmolten, wat het extra sterk maakt.

Een ontwerp waar hij veel aandacht mee kreeg, is de babydrager die hij in 2017 ontwikkelde. ,,Het is een heel sterk ontwerp, maar tegelijkertijd erg zacht en comfortabel. Precies wat je wilt hebben bij zo’n product’’, vertelt Froon.

De babydrager.© foto studio bas froon

Hij kwam op het idee omdat hij in die tijd zelf net vader was geworden en graag zijn kindje droeg in een draagzak. ,,Zo is toen dat balletje gaan rollen.’’ Het viel hem op dat de draagzakken die verkrijgbaar waren toen hij er eentje wilde kopen, gemaakt waren voor één maat en daardoor voor veel baby’s of ouders niet comfortabel zaten.

Froon vroeg zich af of het mogelijk is om een babydrager te maken die lokaal gemaakt wordt, van duurzaam materiaal. Met zijn eigen ontwikkelende machine kon hij verschillende materialen aan elkaar ’lassen’.

Hij heeft voor de babydrager onder meer nieuwe stoffen gemaakt van oude uniformen van de KLM, gecombineerd met natuurlijke materialen. De babydrager is nog niet in winkels verkrijgbaar, maar mocht er veel vraag naar komen is dat altijd nog mogelijk. ,,Het product heeft er wel voor gezorgd dat ik de kans kreeg om weer andere dingen te bedenken en te maken.’’

De babydrager.© foto Jonas Briels

Inmiddels houdt Froon zich bezig met de ontwikkeling van andere duurzame stoffen en producten, zoals kleding. Hij richt zich op het bedenken van nieuwe materialen, met behulp van digitale technieken.

,,Ik heb me verdiept in onder meer de huidige kledingindustrie. In hoe bijna alles wat wij hier kunnen kopen, van schoenen tot tassen en kleding, ver weg wordt gemaakt. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden. En vaak worden er te veel producten gemaakt die gemakkelijk in de afvalbak belanden. Daarmee heb ik enorme moeite. Ontzettend zonde en niet duurzaam. Ik wil graag lokaal producten aanbieden, precies op maat gemaakt. Gemaakt om veel te gebruiken en te koesteren.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.