Raadsman kroongetuige Nabil B. doodgeschoten in Amsterdam

ANP
AMSTERDAM

Het slachtoffer van de liquidatie woensdagochtend in Amsterdam is advocaat Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstaat in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Dat meldt de politie.

Het schietincident had iets na 07.30 uur plaats aan de Imstenrade in Buitenveldert. De schutter is te voet gevlucht richting de Van Boshuizenstraat, aldus de politie. Het 44-jarige slachtoffer is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

De politie is vanwege het fatale schietincident op zoek naar een slanke 16- tot 20-jarige man, van ongeveer 1.75 meter. Hij is zwart gekleed, met een hoodie, staat in een melding op Burgernet. Wie denkt de verdachte te hebben gezien, mag 112 bellen.

De aanvang van de inleidende zitting in de strafzaak tegen tien mannen die eind juni vorig jaar een aanslag pleegden op het gebouw van De Telegraaf, is woensdagochtend door de rechtbank in Amsterdam met een uur verschoven naar tien uur naar aanleiding van het nieuws over de moord op Wiersum. De rechtbank vernam het bericht vlak voordat de behandeling van de zaak om negen uur zou beginnen.

Schokgolf

De liquidatie van de advocaat van kroongetuige Nabil. B, Derk Wiersum (44), zorgt voor een schokgolf in Nederland. "Zeer verontrustend", aldus premier Mark Rutte over de aanslag die woensdagmorgen in koelen bloede werd gepleegd aan de Imstenrade in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. "Een aanslag op de rechtsstaat", zeggen CDA en PvdA.

Derk Wiersum stond Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo rond het criminele kopstuk Ridouan Taghi. Hij werd iets na 07.30 uur op straat neergeschoten in de buurt van zijn huis. De dader, een slanke 16- tot 20-jarige man van ongeveer 1.75 meter, ging er te voet vandoor en is nog voortvluchtig.

De Nederlandse Orde van Advocaten is "zeer geschokt" dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. "Er is maar één woord voor: verschrikkelijk", zei advocaat Gerard Spong. Collega Peter Plasman zegt "zo'n moord nooit voor mogelijk" te hebben gehouden.

Ook politieke partijen reageren onthutst. "Inktzwart nieuws" en een "ongehoorde escalatie van het geweld", aldus D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. De gebeurtenis doet VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz denken aan "Italiaanse maffiapraktijken". Justitieminister Ferd Grapperhaus ontbrak woensdagochtend bij een groot debat over de Prinsjesdag-plannen van het kabinet en liet zich op zijn ministerie bijpraten over de gebeurtenissen in Amsterdam. Hij komt later woensdag met een verklaring

Derk Wiersum is niet de eerste die in de omgeving van Nabil B. is geliquideerd. De broer van de kroongetuige Reduan B. werd in maart vorig jaar in Amsterdam-Noord neergeschoten.

CDA-Kamerlid Chris van Dam vreest dat de liquidatie de hele advocatuur en de rechtsstaat zullen raken. Hij denkt dat potentiële kroongetuigen voortaan wel twee keer nadenken voor ze nog samenwerken met de politie en advocaten voor ze met zo'n cliënt in zee gaan. De parlementariër vraagt zich ook af of de beveiliging van de kroongetuige en zijn naasten wel in goede handen is.

De bende rond Taghi wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in de onderwereld. Hij geldt als hoofdverdachte en is de meest gezochte man van Nederland. Het Openbaar Ministerie loofde eerder 100.000 euro uit voor de gouden tip die naar hem leidt.

Niet beveiligd

Wiersum werd al eerder bedreigd en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen volgens het AD. Als advocaat van Nabil B. (32) werd hij samen met zijn cliënt wel afgeschermd tijdens zittingen in de rechtbank. Onlangs besprak Wiersum met collega’s zijn situatie buiten de rechtbank. Hij had signalen ontvangen dat hij als advocaat van de kroongetuige het doelwit zou worden. In dat kader is er ook gesproken over zijn beveiliging. Tot vorige week had hij die in elk geval nog niet. Wel surveilleerde de politie vaker dan gebruikelijk in zijn buurt in Amsterdam.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.