Hudson’s Bay vertrekt uit Nederland

Amsterdam

Warenhuisketen Hudson’s Bay vertrekt uit Nederland.

Dat gebeurt voor het eind van dit jaar.

De warenhuisketen maakte dat donderdagmiddag bekend aan zijn personeel. Hudson's Bay heeft vijftien winkels in Nederland. Er werken circa 1400 medewerkers.

De filialen, webshop en het hoofdkantoor worden "op of voor 31 december gesloten", aldus een verklaring. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd "intensief samengewerkt met de ondernemingsraad en de bonden over een sociaal plan". Daarover is overeenstemming bereikt.

Donderdag waren de filialen van Hudson's Bay gesloten. Op de deur van winkels in onder meer Amsterdam en Haarlem hing een brief met de tekst: ’Wegens een technische storing is onze winkel vandaag, 19 september, gesloten’.

In Amsterdam verlaat personeel inmiddels de winkel aan het Rokin. Men wil nauwelijks reageren. "Laat ze met rust, ze hebben net slecht nieuws gehad", waarschuwt een beveiliger.

Onduidelijk is nu wat er met de panden gaat gebeuren. Ze zijn langjarig gehuurd door Hudson's Bay, met een garantie. Momenteel staat van die huurgarantie nog 400 miljoen euro uit. "We gaan natuurlijk in contact met de vastgoedeigenaren en andere partijen", aldus een woordvoerder.

Hudson’s Bay in Leiden, donderdagmiddag.
© Foto Binnert Jan Glastra

Hudson's Bay heeft een ruimer sociaal plan afgesproken voor zijn Nederlandse personeel dan noodzakelijk. Dat benadrukken de vakbonden in een reactie op het vertrek van de warenhuisketen uit Nederland. Hoewel het nieuws er al aan zat te komen is het triest voor het personeel, menen CNV en De Unie.

Het sociaal plan werd door Hudson's Bay met de ondernemingsraad gesloten. De bonden adviseerden het inspraakorgaan daarbij. Het Canadese bedrijf heeft vrij veel personeel met korte contracten in dienst en geeft die ook een vergoeding, hoewel dat wettelijk niet nodig is. "Het sociaal plan is uitermate correct", beoordeelde een woordvoerster van vakbond CNV. "Ze verlaten Nederland via de koninklijke weg."

Dat Hudson's Bay uiteindelijk mislukt is, komt door opportunisme van veel partijen, stelt een zegsman van De Unie. "Niet alleen Hudson's Bay dat zich verkeek op de Nederlandse markt, maar ook de pandeigenaren en gemeentes die meenden een nieuwe V&D binnen te hebben gehaald."

Hudson’s in Amsterdam.
© ANP

Omdat Hudson's Bay relatief veel jong personeel in dienst had, denkt De Unie dat redelijk veel werknemers elders aan de bak kunnen. "We horen al van verschillende mensen dat ze door andere winkelketens zijn benaderd."

Eerder deze maand liet Hudson's Bay Company weten nog geen beslissing te hebben genomen over de Nederlandse activiteiten.

Eind augustus onthulde Het Financieele Dagblad al dat de keten uit Nederland wilde vertrekken.

Het van oorsprong Canadese Hudson’s Bay wilde enkele jaren geleden de plek van het failliete V&D in het Nederlandse winkellandschap innemen, maar dat is nu dus definitief mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend. In totaal wilde Hudson's Bay twintig winkels openen in ons land. Later, toen geluiden over lage bezoekersaantallen en rode cijfers al flink de ronde deden, wilde Hudson's zich "concentreren op de vijftien steden".

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.