Premium

Column Richard Kemper: Lieve Femke,

Column Richard Kemper: Lieve Femke,
Richard Kemper.

Hoe gaat het met je? Ik moet veel aan je denken. Terwijl jij met je goeie gedrag de spataderen in je benen loopt voor de stad die altijd ontevreden lijkt, mikt de Krant van Kakker Nederland zijn pijlen onafgebroken op de meeste kwetsbare plek van elke moeder; haar kinderen.

Wat is er gebeurd dat ze zo boos zijn? Heb je hoofdredacteur Paul Jansen ooit afgewezen tijdens het Boekenbal? Heb je de rioolheffing van hun hoofdkantoor extra verhoogd? Tja, dan is de riooljournalistiek natuurlijk extra aan de beurt.

Elke dag pakken ze je mijn inziens buitenproportioneel hard aan op dat akkefietje met je zoon die een filmpje wilde maken met een neppistool op een onbewoonde boot. Onhandig? Zeker. Had dat onklare pistool niet in huis moeten liggen, ook al is je vader filmmaker? Waarschijnlijk.

Maar volgens mij is het allemaal redelijk normaal gedrag van een jongen in de leeftijd dat je juist je grenzen hoort op te zoeken. Het lijkt me dat je je pas zorgen moet maken als je kinderen in Amerika proberen het zwaar verboden legerterrein Area 51 op te komen. Of als je kind een advocaat van een kroongetuige neermaait.

Dus wat is er aan de hand dat ze uitgerekend los gaan op jou en je gezin? Natuurlijk is het een beetje dom om als zoon van de burgermeester dat soort filmpjes op te nemen. Maar zo werkt het puberbrein nu eenmaal. Eerst komen de driften en helemaal aan het eind, ruim na je 18e, de prefrontale cortex, het controlecentrum. Ofwel, als je 15 bent is de leeuw los, maar de leeuwentemmer is er nog niet.

Die rol moet je als ouders tijdelijk invullen. Dat doe jij vast fenomenaal Femke maar je bent, ook als burgermeester, niemand daarover verantwoording verschuldigd. Opvoeden is al ingewikkeld genoeg en daar heb je geen meekijkende, -blerende en oordelende A, B of F-side bij nodig.

Opvoeden is een spagaat. Je steekt er jaren in om ze te leren lopen en praten en als het eindelijk is gelukt zeg je alleen maar „zit stil en hou je mond!” En dat wordt vanaf de pubertijd alleen maar erger. Je wil niet dat ze de hele dag zitten te gamen dus schop je ze het liefst naar buiten, maar als ze daar niet de hele dag oude vrouwtjes helpen oversteken is het ook weer niet goed.

Jouw zoon vertoont pubergedrag maar qua media-aandacht steekt hij Holleeder naar de kroon. Luisteren jouw criticasters weleens naar Lil’ Kleine? De man(netje) is multimiljonair dankzij onze kinderen met teksten over pijpen, drank en drugs. En toch zijn niet al onze kinderen de hele dag aan de drugs, aan het zuipen of pijpen. Kennen de mensen met kritiek de internethit onder jongeren, Stuk TV? Hierin gaan 4 jongens ’challenges’ aan waarin ze dingen doen die eigenlijk niet mogen. Overnachten in een pretpark, naakt in een achtbaan zitten, inbreken bij een bioscoop om ’s nachts een film te kijken in een lege zaal. Kijken miljoenen jongeren naar!

Omdat volstrekt duidelijk is dat het eigenlijk niet hoort wat die jongens doen en dat precies het grappige eraan is. Laat onze kinderen spelen, ontdekken, proberen, te ver gaan, vallen en dan helpen wij, de ouders, ze wel weer met opstaan. Dus lieve Femke, stop met verantwoording afleggen.

Natuurlijk ben je een moederkloek die probeert te voorkomen dat haar zoon voor het leven getekend is door zijn pubergedrag. Straf hem gewoon met het allerergste wat bij je elke 15 jarige coole jongen kan doen: een extra lange knuffel. Namens alle ouders van gezonde puberjongens: Hou Vol!

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.