Premium

Telstar weet kansen niet te benutten in spetterende vissersderby

Telstar weet kansen niet te benutten in spetterende vissersderby
Gijs Smal werkt de bal weg, terwijl Elayis Tavsan van Telstar toekijkt.
© Foto United photos / Rob van wieringen
Velsen-Zuid

In een wedstrijd die met recht het stempel vissersderby mocht dragen ging Telstar tegen de verhoudingen onderuit. Volendam won vrijdag met 1-2.

Het fluitsignaal voor de start van de tweede helft leek voor Telstar het signaal om zo snel mogelijk de treffer te maken die het op basis van de eerste helft had verdiend. Spits Reda Kharchouch was twee keer heel dichtbij, maar zijn schoten miste precisie.

En zoals zo vaak in het voetbal viel de goal toen aan de andere kant. Francesco Antonucci kreeg van zijn bewaker een vrije doortocht en tekende voor de 0-1.

Het was vanaf de eerste minuut een spectaculaire wedstrijd, die past bij het karakter van een derby. Het spel veerde op en neer en dat resulteerde in kansen over en weer.

Telstar had het betere van het spel, maar Volendam profiteerde in de tegenaanval van de snelheid van de aanvallers. Nick Doodeman liet voor Volendam na om een fout van Frank Korpershoek af te straffen en aan de andere kant kopte Benaisa Benamar tegen de lat aan.

’Geweldige avond’

Ook Elayis Tavsan was dichtbij. Voeg aan alle kansen een flinke dosis strijdlust en een lekker gevuld stadionnetje met liefst driehonderd uitsupporters toe en je zou bijna denken dat de vissersderby dan echt begint te leven.

,,Ik vond het een geweldige avond. Dit is precies waar ik op hoopte toen ik hier kwam werken”, zei Andries Jonker na afloop. ,,Dat mensen elkaar vertellen dat hier leuk voetbal wordt gespeeld en er steeds meer mensen komen kijken. We speelden ook een goede wedstrijd, maar we geven wel twee doelpunten en daarmee de wedstrijd weg.”

Drama kende de derby ook. Vooral voor Telstar. In de veertigste minuut legde nota bene de van Volendam overgekomen Anthony Berenstein aan voor een vrije trap. Ondanks dat zijn schot kracht miste, kreeg keeper Nordin Bakker hem niet onder controle. De bal glipte uit zijn handen, waarna aanvoerder Korpershoek de bal binnenliep.

De grensrechter had echter al gevlagd voor buitenspel. Een paar minuten later, vlak voor rust, schreeuwde het hele stadion om een strafschop vanwege hands. Scheidsrechter Martin Perez zag er niets in, maar de tv-beelden wezen uit dat het wel degelijk een penalty voor Telstar had moeten zijn.

Vier schoten

FC Volendam loste in de hele wedstrijd vier schoten richting het vijandelijk doel. Twee gingen voorlangs, de twee die op doel waren gericht zaten er meteen in. ,,We speelden vandaag onze slechtste wedstrijd van het hele seizoen”, concludeerde Volendam-trainer Wim Jonk dan ook na afloop. ,,We waren alleen dit keer wel dodelijk effectief.”

Telstar had veel meer pogingen op doel, maar vaak werden die van te grote afstand gelost. Wat wel vaker het probleem is bij Telstar dit seizoen is dat het amper aanvallers heeft die een mannetje voorbij kunnen komen. Tavsan kan het, maar de 18-jarige huurling van Sparta heeft een grilligheid in zijn spel die past bij een talent van zijn leeftijd. Bovendien werd hij te weinig in het spel betrokken.

Het gebrek aan een vlugge buitenspeler of een aanvaller die diep gestuurd kan worden, zoals Terell Ondaan vorig jaar, zorgt ervoor dat het spel van de Witte Leeuwen vaak stroperig en statisch is. Bovendien stond het bij FC Volendam uitstekend achterin.

Op orde

FC Volendam hield de Velsense smaakmaker van de laatste weken goed in bedwang. Tavsan kwam niet aan zijn gevaarlijke dribbels toe. ,,Ze zijn bij Volendam ook niet achterlijk. Ze hebben de beelden gezien van de wedstrijd tegen MVV (1-2 winst voor Telstar) gezien en gaven Elayis amper ruimte.”

Volendam had zijn zaakjes achterin sowieso op orde. Zeker in de tweede helft gaf het weinig weg. In de slotfase wist het bovendien te profiteren van de ruimte die Telstar bij het zoeken naar de gelijkmaker weggaf. Jelle Duin maakte voor de tribune vol Volendam-supporters de tweede goal.

Al diep in blessuretijd leek het nog spannend te worden toen debutant Rashaan Fernandes de aansluitingstreffer maakte. Telstar stormde naar voren en Kharchouch was zelfs nog erg dichtbij de gelijkmaker, maar hij kreeg de bal er zittend op de grond niet in.

Telstar-FC Volendam 1-2

51. Antonucci 0-1, 84. Duin 0-2, 90. Fernandes 1-2

Telstar Swolfs; El Yaakoubi, Benamar, Korpershoek, Berenstein; Gilmour, McGuane, Lynen; Tavsan, Plet, Kharchouch.

FC Volendam Bakker; Fadiga, Tol, Eerdhuizen, Smal; Plat, Doodeman, Antonucci (51. Vlak); El Azzouzi, Visser (78. Vlak), Johnson.

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen