Commentaar: De Ridderhof

Winkelcentrum de Ridderhof. Tristan van der V. schoot hier zes mensen en zichzelf dood.
© Archief

De opluchting was vrijdag overweldigend bij de slachtoffers van de schietdrama in De Ridderhof. De Hoge Raad erkent dat de politie aansprakelijk gesteld moet worden voor het bloedbad dat Tristan van der V. op die dramatische zaterdag in het Alphense winkelcentrum kon aanrichten.

De hoogste rechtsinstantie pakt nog verder door dan eerder het gerechtshof. Niet alleen de slachtoffers of hun nabestaanden hebben recht hun leed en schade in een geldelijke vergoeding gecompenseerd te zien.

Ook andere betrokkenen zoals winkeliers, die hun zaak naar de knoppen hebben zien gaan, of getuigen, kampend met psychische en fysieke problemen, moeten schadeloos worden gesteld.

Meer dan acht jaar hebben de betrokkenen – naar verwachting zo’n zeventig personen – op deze uitspraak gewacht, en in dit geval heelde de tijd zeker niet de wonden. De zaak onderstreept maar weer dat in Nederland geen claimcultuur heerst.

De aanvrager wordt eerder als paria bestempeld dan als slachtoffer erkend. Helaas ook als het de overheid betreft: zie de slepende Groningse gaskwestie of de erkenning voor de gevolgen van Q-koorts of chrome-6.

Het vonnis van de Hoge Raad moet dan ook voor premier Rutte een opluchting zijn. Eindelijk kan hij zijn eigen woorden, kort na het schietdrama in een herdenkingsspeech uitgesproken, gestand doen. „We willen troost bieden waar het kan en zullen een helpende hand toesteken waar dat nodig is.”

Namens de politie mag Rutte zijn hand nu naar de slachtoffers uitsteken en hen helpen met een spoedige en rechtvaardige regeling voor al het geleden leed.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.