Premium

Onder aanvoering van Geraldine Kemper in 35 dagen toewerken naar 35 push-ups maken

Onder aanvoering van Geraldine Kemper in 35 dagen toewerken naar 35 push-ups maken
Geraldine Kemper: ,,In de Women’s Rights Challenge werken we in 35 dagen toe naar 35 push-ups.’’
© ANP/Kippa/Jeroen Jumelet
Amsterdam

„Het gaat goed!”, begint Geraldine Kemper. De presentatrice die onlangs de overstap van BNNVARA naar RTL maakte, is net klaar met de opnames van ’Expeditie Robinson; voor Videoland. „Ik ben alweer bezig met een nieuw project. Heel mooi, maar daar mag ik natuurlijk nog niets over zeggen”, voegt ze er aan toe met een glimlach.

Door haar vele televisiewerk is de geboren Volendamse inmiddels BN’er. Haar bekendheid zet ze in als ambassadrice van ActionAid, een non-profit organisatie die vrouwenrechten bevordert in ontwikkelingslanden. „Verschillende goede doelen draag ik een warm hart toe, maar toen ik werd benaderd door ActionAid, voelde het gelijk goed. Ik sta gewoon 100% achter ActionAid. Ben een trotse ambassadrice.” Momenteel is Kemper te zien bij BNNVARA met een nieuw seizoen van ’3 op reis’. „Zuid-Afrika, Colombia, Italië, Ghana, Kaapverdië, Peru, Laos. Het is echt een voorrecht geweest om dat programma te mogen maken. Ik heb er echt een geweldige tijd gehad.”

Compliment

Dat ActionAid bij Kemper uitkomt, lijkt logisch. Velen zien haar toch als toonbeeld van een sterke vrouw. „ Dat beschouw ik als een groot compliment. Mijn moeder heeft mij en mijn zusje alleen opgevoed. Ik vind dat je als alleenstaande moeder sowieso een sterke vrouw bent. Als ik dan kijk naar wat mijn moeder heeft moeten doen en vooral moeten laten om ons groot te brengen, dan kan ik wel zeggen dat zij in mijn leven de allersterkste vrouw is. Ik hoop dat ze iets van haar kracht op mij en mijn zus heeft overgedragen. Ik voel me overigens wel heel goed en sterk.”

Kemper verliet op negentienjarige leeftijd het huis van moeders. „Ik wilde graag naar Amsterdam. Puur omdat het een stad is. Ik voel me er goed, het is groter en er is meer. Dat trok me op jonge leeftijd al en toen ik mijn eerste geld verdiende bij BNN ben ik direct naar Amsterdam verhuisd. Onlangs heb ik een nieuw huisje gekocht en daar ben ik ontzettend trots op. Ik kom overigens graag terug in Volendam.”

Volgens Kemper is het met de vrouwenrechten in Nederland een stuk beter gesteld dan in ontwikkelingslanden. „Maar er valt altijd iets te winnen. We focussen voornamelijk op de arme landen, maar we omarmen alle initiatieven die zich hard maken voor de positie van vrouwen in Nederland.’’

Geweld

,,De cijfers liegen er namelijk niet om. 35 procent van alle vrouwen krijgt te maken met een vorm van geweld. In sommige landen wordt het zelfs gezien als normaal. Daar zit het grote probleem. Dat het op bepaalde plekken een soort van sociaal geaccepteerd is om vrouwen niet als gelijke te behandelen, geen toegang tot onderwijs te bieden of om ze zelfs te slaan. Het zit dieper dan alleen wat mensen en vrouwen helpen. Soms moet het hele systeem op de schop. Dat zijn hele grote stappen en ActionAid richt zich op lokale organisaties en gemeenschappen. Dat is heel belangrijk. Klein beginnen en hopen dat we een olievlek kunnen creëren. Ook wordt er op nationaal en internationaal niveau gewerkt om beleid en wetgeving te verbeteren.”

Push-ups

Kemper hoopt op veel deelnemers aan de Women’s Rights Challenge die 1 oktober start. „Hierbij staat die 35 procent centraal en werken we in 35 dagen toe naar 35 push-ups. Het lijkt heel veel, maar op de website van de Women’s Rights Challenge staat een trainingsschema om je hierbij te helpen. Iedereen mag meedoen, mannen, vrouwen, kinderen, iedereen. Dit alles natuurlijk om zoveel mogelijk geld in te zamelen, want met dat geld kunnen wij goede dingen doen.”

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.