Premium

Voetballer Kelvin Maynard mogelijk gedood vanwege ripdeal

Voetballer Kelvin Maynard mogelijk gedood vanwege ripdeal
Kelvin Maynard toen hij voor Quick Boys speelde.
© Archief
Amsterdam

De politie houdt er serieus rekening mee dat Kelvin Maynard woensdagavond is geliquideerd uit wraak voor een ripdeal van een partij cocaïne. De voormalig profvoetballer, voor de buitenwacht een ideale schoonzoon, was een bekende van de politie.

„We onderzoeken het scenario dat hij hiervan het slachtoffer is geworden”, bevestigt een woordvoerster van de politie. Rippen is het stelen van een partij drugs.

Er zou vierhonderd kilo coke zijn gestolen van een bekende Surinaamse drugsbaron, die vervolgens een strafexercitie instelde tegen iedereen die betrokken was, meldt een bron aan De Telegraaf. De politie wil hierover nog niets zeggen.

Lees ook: In Amsterdam geliquideerde man is voetballer bij Alphense Boys, oud-voetballer van FC Volendam en Quick Boys Kelvin Maynard

Furieus

De narcoticabaas is furieus volgens de bron. „De groep die had geript, wilde op een gegeven moment het geld van de partij teruggeven, maar de drugsbaas wilde het niet meer”, vertelt de bron.

„Hij wilde hun leven.” Iedereen gaat eraan, zou hij hebben gezworen. Volgens de bron werd een vrouw die in juni dit jaar in Almere dood werd aangetroffen, om dezelfde reden vermoord.

Niettemin houdt de politie ook nog rekening met andere scenario’s. „Veel is nog onduidelijk, het rechercheonderzoek loopt nog volop.”

De 32-jarige Surinaamse Nederlander was geen onbekende van de politie, bevestigt de zegsvrouw, al wil ze daar niet te veel over kwijt. „We gaan daar nu nog even niets over zeggen, ook in verband met de privacy van het slachtoffer.”

Tralies

Duidelijk is dat hij tien jaar geleden al eens achter de tralies zat, nadat hij was gearresteerd na de wedstrijd in de Eerste Divisie tussen Volendam, waar hij toen speelde, en FC Omniworld. Samen met zijn ploeggenoot Melvin Platje ging hij op de vuist met supporters van de club uit Flevoland. Hij werd in de boeien geslagen en moest de nacht doorbrengen op het bureau. De zaak werd uiteindelijk geseponeerd.

Selfie

Op een selfie die, zo lijkt het althans, Maynard enige tijd geleden nam, is hij te zien met ontbloot, getatoeëerd bovenlijf en laat hij een enorm pak met briefjes van vijftig euro zien. Het is niet duidelijk of het echte bankbiljetten zijn of dat het nepgeld is, en ook niet of het een grap is of zelfs een provocatie. Vlak na de liquidatie circuleerde de foto op internet.

Voetballer Kelvin Maynard mogelijk gedood vanwege ripdeal

In de Bijlmer is de liquidatie van de verdediger het gesprek van de dag. Bij buurthuis Kraaiennest, dat naast het gelijknamige metrostation ligt, kijken velen niet op van de wreedheid waarmee de executie werd uitgevoerd.

„Rippen is voor velen easy money”, zegt een man die op de parkeerplaats voor het buurthuis aan het ’chillen’ is. „Maar die gasten vergeten je nooit. Nooit! Ze jagen net zo lang tot ze je hebben. Je bent nooit meer veilig, en dat is erg. Het lijkt erop dat hij een fatale beslissing heeft genomen.”

De vraag is of Maynard, echtgenoot en vader van twee jonge kinderen, financiële problemen had. Hij liep in ieder geval niet binnen als prof bij modale betaald voetbal-organisaties als Emmen en Volendam, en ook na zijn buitenlandse avonturen - die hem onder andere brachten naar het Portugese Olhanense, het Hongaarse Kecskeméti en het Engelse Burton Albion - liep de zilvervloot niet binnen.

Dit seizoen kwam hij uit voor hoofdklasser Alphense Boys, dat kort daarvoor zijn ambitie had uitgesproken om hogerop te komen, en daarvoor geld had uitgetrokken. De in Paramaribo geboren speler had dan ook een contract op sportpark De Bijlen.

Jeugdzorg

Van de speler is bekend dat hij naast het voetballen werkzaam was in de jeugdzorg, vertellen verschillende bronnen. Waarschijnlijk deed hij dat in deeltijd.

Het is zonneklaar dat hij vijanden had gemaakt. De voetballer werd woensdagavond vanaf een driewiel-motorscooter in de Bijlmer meerdere malen gericht onder vuur genomen, en wist met zijn laatste krachten nog naar brandweerkazerne op Anton aan de Langbroekdreef in Amsterdam te rijden, waar hij naar binnen reed.

Op een foto die kort daarna werd genomen, is te zien hoe de ex-prof met zijn armen gespreid op zijn rug op de grond ligt. Zijn shirt is al opengescheurd en een brandweerman, met zijn werkkleding aan, doet verwoede pogingen om de 32-jarige Amsterdammer te reanimeren, maar zonder resultaat.

Lees ook: Hein van Heek (Alphense Boys): ’Kelvin lag onwijs goed in de groep’

Lees ook: FC Volendam over overlijden oud-speler Kelvin Maynard: ’Goede herinneringen aan hem’

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.