Bewoners Essenhof in Haarlem willen uitzetting buurman voorkomen met Bejaarden Actie Front (BAF)

BAF in het Essenhof. Links achter Wouter Hendrikse, rechts initatiefnemer Zwaanswijk.

BAF in het Essenhof. Links achter Wouter Hendrikse, rechts initatiefnemer Zwaanswijk.© United Photos/Paul Vreeker

Max Sipkes
Haarlem

In het Haarlemse Essenhof is een aantal bewoners op leeftijd in actie gekomen om de huisuitzetting van een medebewoner te verijdelen. Ze hebben zich verenigd in het Bejaarden Actie Front (BAF).

De beheerder van het hof, dat eigendom is van VVD-Kamerlid Wybren van Haga, wil af van bewoner Wouter Hendrikse. Die heeft een tweejarig huurcontract dat binnenkort afloopt.

Lees ook: Angst in Haarlems Essenhofje: spanningen lopen op tussen bewoners en verhuurder Sjopperdepop

Het verhuurbedrijf, dat handelt onder de naam Sjopperdepop, verlengt de huur niet omdat Hendrikse zich als huurder ondankbaar zou hebben opgesteld. Zo zou hij de directrice een kutwijf hebben genoemd, iets wat Hendrikse stellig ontkent. Ook zou zijn alcoholgebruik bij het besluit meespelen.

Kort geding

Op 2 oktober dient een kort geding waarin Sjopperdepop hoopt te bereiken dat de bewoner kan worden uitgezet.

Kunstenaar Piet Zwaanswijk, zelf bewoner van het hof, nam het initiatief om te protesteren tegen de uitzetting maar, zegt hij, ’meer nog tegen een verhuurder die tijdelijke contracten afsluit’.

„Mensen die hier komen wonen verwachten er verticaal naar binnen te lopen en horizontaal naar buiten gedragen te worden. Een tijdelijk huurcontract is niet sociaal. Misschien is het te verdedigen voor kamerbewoners of expats. Maar niet voor mensen op leeftijd. Bedenk wel dat de de oorspronkelijke doelstelling van alle Haarlemse hofjes van oudsher een sociale is.”

Volgens Zwaanswijk is Wouter Hendrikse een geliefde medebewoner waar niemand last van ondervindt. „Ach ja, hij drinkt wel eens wat en uit zich wel eens scherp maar er zit geen kwaad in hem.’’

Hendrikse is na een hersenbloeding ook nog eens invalide. Dat maakt de bewoners verder niet uit. ,,We letten een beetje op hem en zorgen hier best goed voor elkaar.”

Angst

Een aantal bewoners en vrienden is van plan de rechtszaak, met spandoeken en al, bij te wonen. Niet alle bewoners durven dat aan. Want er bestaat bij enkele van hen angst dat het gevolgen heeft voor hun, ook tijdelijke, huurcontract. Liever hebben de leden van het Bejaarden Actie Front dat Sjopperdepop zijn zegeningen telt en de juridische procedure afblaast.

Ze richten zich daarbij ook tot Kamerlid Van Haga. Hoewel die zegt geen bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken te hebben stellen ze hem, als eigenaar, wel verantwoordelijk voor het sociale beleid.

Belofte

Advocaat Bastien Eble hoopt in een bodemprocedure de rechter te overtuigen dat het tijdelijke huurcontract voor zijn cliënt in een definitieve moet worden omgezet.

Toen Hendrikse het contract afsloot zou hem beloofd zijn dat het verlengd zou worden als hij de huur netjes zou betalen. Dat deed hij.

Die afspraak wordt door Sjopperdepop ontkend.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.