Coureur Rinus van Kalmthout uit Hoofddorp zet grote stap naar Indy Car, de koningsklasse in Amerika

Van Kalmthout en familie.

Van Kalmthout en familie.© Foto PR

Milo Lambers
Monterey

De negentienjarige coureur Rinus van Kalmthout heeft zaterdag en zondag de laatste twee races van het Indy Lights-seizoen gewonnen op het circuit van Laguna Seca in Monterey, Californië.

Daarmee is de Hoofddorper tweede geworden in het Indy Lights-kampioenschap. Indy Lights is het één na hoogste raceniveau van Amerikaanse formulewagens en geldt als talentenvijver voor de Indy Car Series.

Van Kalmthout, die rijdt voor het Argentijnse raceteam Juncos Racing, kwalificeerde zich voor beide races als eerste. Tijdens beide races kwam zijn overwinning amper in gevaar. Tijdens de eerste race op zaterdag was het verschil met de nummer twee Oliver Askew liefst 24 seconden.

De overwinning in het kampioenschap van Oliver Askew kon Van Kalmthout niet meer voorkomen. Askew eindigde op 486 punten, terwijl Van Kalmhout bleef steken op 465. Rinus van Kalmthout maakte dit seizoen veel indruk in Amerika. Hij kwam als debutant in de raceklasse tot vijf overwinningen en stond in totaal veertien keer op het podium.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De kans is zeer groot dat Van Kalmthout, in de Verenigde Staten bekend onder de naam Rinus Veekay, volgend jaar uitkomt in de Indy Car Series. Als vicekampioen heeft hij een superlicentie behaald waarmee hij toegang krijgt tot de koningsklasse van de Indy. Meerdere teams hebben al eerder interesse getoond in de diensten van de Nederlander. Van Kalmthout liet zijn fans dit weekend via sociale media weten ze graag terug te zien bij de races in de Indy Car.

In augustus deed Van Kalmthout al een testrit voor topteam Ed Carpenter Racing. Op Portland International Raceway noteerde het talent destijds de tweede tijd en hoefde daarbij slechts 0,3 seconden op de snelste tijd toe te geven. Ook liet hij diverse ervaren rijders uit de NTT IndyCar Series achter zich.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen