Wijngaardcollectief Haarlem doet mee aan Vredesweek met Vredeslaantje

© Foto United Photos/Paul Vreeker

Leontien van Engelen
Haarlem

Een bezoekster van de Wijngaardtuin in Haarlem fotografeert een van de objecten die daar te zien zijn in het kader van de Vredesweek.

De expositie bevat werken van leden van het Wijngaardcollectief. Het thema ’Vrede verbindt over grenzen’ inspireerde het collectief tot het maken van een Vredeslaantje. Tussen een aantal deuren die in de tuin zijn opgesteld hebben kunstenaars hun eigen invulling aan het thema gegeven.

Zo maakte Erik Sok het werk ’Vooroordeeld’ waarbij een aantal houten kisten met opgesloten figuren te zien zijn. Het is een aanklacht tegen het voortdurende vooroordeel dat bestaat ten aanzien van geloof, ras of kleur. ’Laat de hokjes los, gooi ze weg’, betoogt de kunstenaar.

Didi Overman onderzocht in hoeverre mensen in staat zijn om vrede in zichzelf op te roepen en te delen met anderen.

Daarvoor fotografeerde ze tientallen mensen, eerst met de ogen gesloten, een gevoel van vrede in zichzelf oproepend, en vervolgens met geopende ogen. Het leverde 156 vredesportretten op die ’in een huisje van bamboe’ worden tentoongesteld.

Ook andere leden van het collectief onder wie Kuno Grommers, Jan Heijer, Margot Rademaker en Kees Juffermans leverden werk dat in de Wijngaardtuin te zien is tot en met 29 september tussen 11 en 17 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.