Nestkast in strijd tegen eikenprocessierups in park Velserbeek: ’Ze eten 62 rupsen’

Als de mezen hun werk doen, is deze vorm van bestrijding niet nodig.

Als de mezen hun werk doen, is deze vorm van bestrijding niet nodig.© foto anp

Susanne Moerkerk
Velsen-Zuid

Park Velserbeek in Velsen-Zuid is hard bezig met een groene oplossing tegen de eikenprocessierups.

Hoewel het diertje met de jeukende brandharen nog niet in het park is gesignaleerd, willen de beheerders de ogen ook niet dichtknijpen voor de realiteit.

,,Vorig jaar was er een nest met eikenprocessierupsen in Velsen, dit jaar al 25.’’

Een bezoeker van de kinderboerderij doneerde onlangs vier nestkasten voor mezen, die inmiddels zijn opgehangen achter in het park waar de meeste eiken staan.

Het plan is om meerdere nestkasten voor kool- en pimpelmezen op te hangen, wie een (zelfgemaakte) nestkast wil doneren kan deze bij de kinderboerderij langs brengen. Wie dat doet, mag helpen bij het zoeken van een goede plek om de kast op te hangen.

Eten

Niet alle vogels vinden de eikenprocessierups een delicatesse in verband met de brandharen op de rups. Park Velserbeek schrijft dat volwassen mezen de rupsen een aantal keer tegen een tak slaan om ze van de haren te ontdoen.

,,Een nestje bestaat uit acht tot tien jongen en zolang die in het nest blijven kunnen de ouders ze wel tienduizend rupsen voeren. Veertig tot zeventig stuks eten de jongen per dag. Na 18 dagen vliegen ze uit. De rekensom is 10.000 rupsen gedeeld door 18 dagen betekent 555 rupsen per dag, gemiddeld 62 rupsen per jong.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.