Premium

Maarten van der Weijden opent nieuwe wildwaterbaan in Zandvoort [video]

Maarten van der Weijden opent nieuwe wildwaterbaan in Zandvoort [video]
Zandvoort

Roetsjen door bochten, zoeven over hobbels en dan vooral een heel harde plons maken na de zoveelste spannende afdaling. De nieuwe wildwaterbaan van Center Parcs in Zandvoort is niet voor watjes. Zwemmer Maarten van der Weijden had dinsdagmiddag de eer om tijdens de feestelijke officiële opening het eerste ritje te maken.

Een handjevol jongens en meisjes staat - zelfs in de stromende regen - al te trappelen om met hun grote idool het water in te springen. De baan begint en eindigt weliswaar in het overdekte zwembad, maar is verder geheel in de openlucht.

Voor er kan worden geroetsjt, moet het geheel eerst van water worden voorzien. Dat gebeurt met een druk op een knop door David Moolenburgh, sinds vorige week burgemeester van Zandvoort, en Mark Giethoorn, directeur van Center Parcs Nederland.

De bouw van de baan nam ruim negen maanden in beslag en had de nodige voeten in de aarde. Want klopt er iets niet helemaal, dan werkt ie simpelweg niet.

Maarten van der Weijden opent nieuwe wildwaterbaan in Zandvoort [video]
Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden sjeest met een groepje kinderen naar beneden.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Zo bleek na een eerste testronde in juni, waarbij proefpersonen wetsuits droegen om schaafwonden te voorkomen, dat er hier en daar nog wat aanpassingen moesten worden gedaan. Daarna kon het kale beton worden voorzien van een polyester coating om het geheel lekker glad te maken.

Het eindresultaat is volgens Giethoorn een ’unieke’ wildwaterbaan. ,,Een absoluut hoogtepunt van de verbouwing van het vakantiepark.’’ De burgemeester spreekt van een ’enorme aanwinst’ en een ’pluspunt’ voor de inwoners van Zandvoort.

Waaghalzen die een ritje in de nieuwe attractie aandurven, kunnen tijdens het glijden kiezen uit twee routes. Een langere, iets minder steile variant of een ’shortcut’: een korte, snelle afdaling. Watervallen, bubbelbaden en lichteffecten zorgen voor een spectaculair geheel. Uiteindelijk komen de twee varianten weer in hetzelfde bassin uit, waar de zwemmers even uit kunnen rusten. Daarna volgt een laatste afdaling.

Als het startschot klinkt voor het eerste ritje, heeft zich in het bassin bovenaan de wildwaterbaan een groep eerste snelheidsduivels verzameld. Van der Weijden glijdt als eerste naar beneden, gevolgd door een paar kinderen. Jubelend kiezen ze voor de ’langzame’ route, die toch nog best wel snel blijkt te gaan.

Hoewel de aanbevolen houding zittend is - zoals in een reguliere waterglijbaan - kiest het gezelschap er naar een paar rondjes voor om liggend op de buik, met het hoofd naar voren naar beneden te sjezen. Als de pers aan de beurt is om de attractie uit te proberen, raden kinderen dat dan ook lachend aan. ,,Nee hoor, het is helemaal niet eng’’, stellen ze gerust.

Van der Weijden is het daar dubbel en dwars mee eens. Hij vindt beide routes leuk, maar geeft de voorkeur aan de langere variant. ,,Het gaat altijd maar over hard zwemmen en veel zwemmen, maar stiekem moet het voor kinderen gewoon heel erg leuk zijn. En dat is dit zeker.’’

Ook de Leidse vlogger Ruben Koet is enthousiast. Voor zijn Youtubekanaal Xtremerides reist hij het hele land door om video’s te maken van ritjes in achtbanen, glijbanen en kermisattracties. ,,Ik heb de wildwaterbaan destijds ook uitgetest.’’ Een groot verschil vergeleken met toen? Dit keer hoefde hij geen duikpak meer aan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.