Nieuwe tentoonstelling ’De Verborgen Vogeltuin’ in het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis

Rik Doornberg en Hiske Brouwer in het Pieter Vermeulen Museum.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

© Foto PR

Kinderen mogen zelf de tuin vergroenen.© Foto PR

Spelenderwijs leren kinderen over dieren in de tuin.© Foto PR

1 / 4
Marina de Haan

Vaak weten mensen niet wat er in hun eigen achtertuin afspeelt. Met dat gegeven is in het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis de nieuwe tentoonstelling ’De Verborgen Vogeltuin’ te zien.

„In iedere tuin leeft wat, hoe stenig die ook is. Maar hoe groener, hoe meer leven er tevoorschijn komt”, vertelt Hiske Brouwer van het museum.

De nieuwe tentoonstelling is sinds gister te zien in het museum. In ’De Verborgen Vogeltuin’ ontdekt de bezoeker op speelse wijze de geheimen van vogels, insecten en andere dieren die je in de tuin tegenkomt. „We staan er vaak niet bij stil, maar in groene tuinen wemelt het van de dieren. Als je goed kijkt, zijn die dieren helemaal niet altijd verborgen”, aldus Brouwer.

Ze vult aan: „Bezoekers ontdekken waarom het zo belangrijk is om je tuin te vergroenen. Hoe meer er leeft, hoe gezonder de omgeving wordt en des te beter we ons kunnen aanpassen aan een veranderend klimaat.”

Bewustwording is belangrijk in deze. Mensen weten niet altijd dat meer variatie in de tuin ervoor zorgt dat het aantrekkelijker is voor dieren. In tuinen met weinig planten en bomen, komen vogels, insecten en andere dieren niet graag. In de zomer zijn die tuinen ook erg heet. Met een flinke regenbui zal de tuin zonder dieren te maken krijgen met wateroverlast.

„Na bewustwording, hopen we op gedragsverandering”, zegt Rik Doornberg, algemeen museummedewerker. Kinderen zijn van zichzelf erg ontdekkend, het zijn soms meer de ouders die verandering tegenhouden. Brouwer: „Kinderen raken door een tentoonstelling nog meer geïnteresseerd. Dat merkten we al bij een eerdere tentoonstelling over afval. Bij kinderen gaat het sneller dan bij volwassenen.”

Zo zal het ook met de tentoonstelling over verbogen vogels gaan, verwacht Doornberg. „Kinderen worden enthousiast als dingen zomaar gaan groeien. Als ze ontdekken dat het ook in hun eigen achtertuin kan, dan komt het enthousiasme. ’Oh, dat kan in onze tuin ook’, zeggen ze blij.”

Winterklaar

Dat neemt niet weg dat de tentoonstelling ook interessant en leerzaam is voor volwassenen. „Voor ouders is er zeker wat te leren. Hoe je je tuin winterklaar maakt bijvoorbeeld. Als je in de tuin alle bladeren opruimt, is er niets meer voor de slakken om te eten. Dan klimmen ze in de bak met de mooie plantjes”, legt Brouwer uit. Daarnaast is er onder meer informatie hoe je je dak vergroent en hoe dieren zich ontwikkelen.

In 21 onderdelen gaat de bezoeker langs verschillende opdrachten. Schoolklassen krijgen een scoreblad mee. Voor kinderen is er een vogeluitkijk met vogels die je het meest tegenkomt. Om de hoek staat een wand met de 27 meest getelde tuinvogels, zoals een vink, huismus en koolmees. Ook is er een voelwand: eerst voelen, dan achter het deurtje kijken of het klopt wat je gevoeld hebt.

Er staat een huisje met stenen voortuin. „Kinderen mogen de tuin zelf vergroenen”, zegt Brouwer. „Welke bloemen komen er? Welke dieren zet ik erbij? Kinderen kunnen een zo’n mooi mogelijk huisje ervan maken. Spelenderwijs leren kinderen veel”, weet Brouwer. „Je neemt er toch wat van mee. Als je zelf een tuintje hebt en gaat aanleggen, dan weet ik zeker dat bezoekers nog weten dat ze bij het Pieter Vermeulen Museum zijn geweest.”

De tentoonstelling ’De Verborgen Vogeltuin’ is nu te zien tot en met 30 augustus 2020. Het museum is open op woensdag, vrijdag en zondag van 13 tot 17 uur. In de (herfst)vakantie open van dinsdag t/m vrijdag en op zondag, zelfde tijden. In de vakantie zijn er ook workshops en poppenkastvoorstellingen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.