Premium

Van bijrol naar basis voor Ajacied Quincy Promes: ’De trainer heeft een luxeprobleem’

Van bijrol naar basis voor Ajacied Quincy Promes: ’De trainer heeft een luxeprobleem’
Quincy Promes.
© ANP
Amsterdam

De topvorm die Quincy Promes momenteel laat zien en die heeft geresulteerd in zes goals in de laatste vijf wedstrijden, stelt Erik ten Hag voor keuzes. In feite heeft de Ajax-trainer op dit moment voor de vier aanvallende posities sowieso al vier spelers waar hij moeilijk omheen kan. „De trainer heeft wel een luxeprobleem”, beseft Promes.

Naast de aan de lopende band scorende Promes bestaat het huidige topkwartet uit Donny van de Beek, Dusan Tadic en Hakim Ziyech, die normaal gesproken boven de discussie verheven zijn op basis van wat ze al langere tijd presteren.

Lees ook: Promes geeft wedstrijdbal aan jongste zoontje [video]

Daarnaast heeft Ten Hag nog de beschikking over spelers als David Neres, die afgelopen woensdag tegen Fortuna nog scoorde, en Klaas-Jan Huntelaar, die dit seizoen ook alweer bij zeven goals betrokken is geweest (vier goals en drie assists).

Automatismen

De luxe zit ’m nog niet eens zozeer in de aantallen. Het is de multifunctionaliteit van vrijwel alle spelers voorin die ervoor zorgt dat er talloze combinaties mogelijk zijn. Iets waar Ten Hag graag mee speelt.

„Het is wel gemakkelijk als je spelers hebt die op verschillende posities en in verschillende combinaties kunnen spelen. Daarmee kun je de tegenstander verrassen. Maar je moet het wel eerst allemaal hebben ingeprint. In die fase zitten we nu. Dat je zoekt naar automatismen, zodat ze van elkaar weten wat ze aan het doen zijn. Dan kun je daar in de rest van het seizoen profijt van hebben.”

Flexibel

Een van die spelers waarmee Ten Hag kan schuiven in het veld is Promes. De man in vorm speelde tegen Fortuna Sittard in de eerste helft als linksbuiten, maar ging na rust vanaf de nummertienpositie spelen, waardoor Donny van de Beek op het middenveld een linie naar achteren schoof.

„De trainer wilde met Klaas een echte spits in de ploeg hebben. Met Donny en mij op het middenveld ging het gewoon goed. We zijn flexibel. Of dit vaker gaat gebeuren is aan de trainer, maar we hebben wel laten zien dat het kan. Ik heb zelf geen voorkeur voor de ene of de andere positie. Of het nou op tien is of op links, ik probeer zo vrij mogelijk te spelen en belangrijk te zijn voor het team.”

Promes staat pas een paar weken in de basis en begon het seizoen op de reservebank. Dat moet lastig zijn geweest voor de speler die de Primera Division verruilde voor de eredivisie.

„Nee, dat was niet zo moeilijk voor mij. Ik ben volwassen geworden en rustig in mijn hoofd. Ik weet dat ik te maken heb met een moordende concurrentiestrijd. Ik ben vijf seizoenen weggeweest uit Nederland en dan kom je in een draaiend team. Natuurlijk moet je dan even wennen. Het was aan mij om het te laten zien met mijn benen. Dat heb ik gedaan op de training.”

Concurrentiestrijd

De positieve manier waarop Promes als op één na grootste Ajax-aankoop ooit omging met zijn aanvankelijke bijrol laat zien dat hij de afgelopen jaren in het buitenland een groei in persoonlijkheid heeft doorgemaakt.

„Ik heb genoeg meegemaakt om er nu een realistische kijk op te hebben. Uiteindelijk draait het alleen om presteren. Die concurrentiestrijd is alleen maar goed voor Ajax. Natuurlijk krijg je te maken met teleurgestelde spelers. Maar aan de andere kant is het heerlijk, omdat je weet dat je elke training alles uit jezelf moet halen.”

Jeugdliefde

En uiteindelijk weet Promes waar hij het allemaal voor doet. Als geboren Amsterdammer schitteren in het shirt van zijn grote jeugdliefde, waar hij als zestienjarig brutaaltje werd weggestuurd om als 27-jarige gelouterde prof terug te keren.

„Elke keer als ik dat shirt aantrek, is het weer een speciaal moment. Zeker als ik foto’s terugkijk van hoe ik als kleine jongen dat shirt droeg. Nu mag ik het doen in het eerste team. Dat blijft superbijzonder.”

Meer nieuws uit Ajax