Premium

Bijzonder wonen: het eldorado van Jan en Jet Karsten. ’We willen natuurlijk niet te veel opscheppen, maar we zijn enorm gelukkig op ons stekje’

Bijzonder wonen: het eldorado van Jan en Jet Karsten. ’We willen natuurlijk niet te veel opscheppen, maar we zijn enorm gelukkig op ons stekje’
Het werkmanshuisje van Jet en Jan Karsten.
© Foto Erna Faust
Schagen

De Westfriesedijk in Schagen heeft een lange historie, vertellen Jan en Jet Karsten. „Het oprukkende zeewater zorgde in het verleden regelmatig voor dijkdoorbraken. Dit zie je terug in de zogenaamde ’wielen’. De dijk werd op de kortst mogelijke manier weer verstevigd, maar hierdoor bleef regelmatig water achter de dijk staan. Wij wonen onderaan de Westfriesedijk aan het Keinsmerwiel, waar ook een kapelletje staat om de dijkdoorbraak te herdenken. Zo’n locatie is uniek.”

„Ons huisje is meer dan 100 jaar terug neergezet als werkmanshuisje. Het was het onderkomen voor de landarbeiders van de boeren. Jan kocht het in 1980 via een openbare verkoping. Het waren toen roerige tijden, waarin de huizenprijzen en de hypotheekrente omhoog schoten. Waarschijnlijk kon de vorige eigenaar om die reden niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.”

Jet trok twintig jaar geleden bij Jan in. „Het kleine huisje was vervallen en aan de achterkant was een aanbouw onder een golfplaten dak, waar ooit de koe of de geit op stal stond. In een klein hoekje was een douche met wc geplaatst. Het is in de loop der jaren in kleine stapjes verbouwd, waarin Jet zéker haar aandeel heeft gehad. Ze heeft een aantal verbouwingen meegemaakt en heeft ook duidelijk daarin haar inbreng gehad, vooral qua styling en inrichting. Nu is het een heerlijk huis dat van alle comfort is voorzien.”

Bijzonder wonen: het eldorado van Jan en Jet Karsten. ’We willen natuurlijk niet te veel opscheppen, maar we zijn enorm gelukkig op ons stekje’
Het werkmanshuisje van Jet en Jan Karsten.
© Foto Erna Faust

„Eigenlijk zitten wij nooit in de woonkamer. We hebben vanuit de serre met veranda een fantastisch uitzicht op de Westfriesedijk en de landerijen eromheen. Hier zitten we het liefst.”

Jet is aan het schilderen vanwege de mooie lichtinval of aan het handwerken. Jan is lekker in de tuin bezig.

„Hier hebben we een kleine boomgaard en een kasje waar tomaatjes en komkommers groeien. Ook is er een stukje land voor onze pony Roos, het varken Puk, veertien kippen en sinds kort Ka en Do die spontaan aan zijn komen vliegen. Aan de Westfriesedijk graast onze geit Erik, die sinds de schapen vertrokken zijn het rijk alleen heeft. Verder genieten we van onze honden Doris en Tommie en de twee katten Rooie en Grijze.”

Alles heeft een ziel

„De inrichting is heel bijzonder. Ons hele huis staat propvol met brocante spulletjes. Denk aan servies uit grootmoeders tijd. Als mensen gaan verhuizen of spullen willen weggooien, dan komen ze eerst naar Jet. Maar alles heeft een ziel of een verhaal, dus bewaren we het. Vooral voor engelen en sneeuwbollen heeft ze een zwak. Er hangen ook overal schilderijen van haar hand en allerlei soorten en kleuren omslagdoeken die ze heeft gemaakt. Als mensen hier voor de eerste keer binnenkomen, willen ze vaak eerst alles even rustig bekijken. De fotoclub is ook al meerdere keren langs geweest. Dan liggen de leden een uur op hun buik in de woonkamer om alles door hun lens te bekijken. In de woonkamer worden ook huiskamerconcerten gegeven, die Jet met een vriendin organiseert.”

„Wat we ook heel leuk vinden: buiten hebben we een opvallend Pipokarretje met een zitje staan. Hier kunnen wandelaars of fietsers even uitrusten, als ze van de dijk af naar beneden lopen. Het karretje draagt dan ook de naam ’Effe zitte’. Hangt de vlag uit, dan is het open en kunnen mensen binnenkijken. Ja, ook hier is de inrichting in stijl, net als in ons woonhuis. Het is heel leuk om de mensen te begroeten als ze aan tafel zitten. Als ze willen, dan zorgen we voor een kopje koffie of thee. De mooiste verhalen krijgen we zo te horen in een kwartiertje of half uurtje tijd, waarna het bezoek weer uit ons leven verdwijnt.”

„Wij mogen dan wel wonen in ’the middle of nowhere’, zoals men het noemde toen wij hier introkken. Maar nu wordt het toch gezien als een unieke stek op loopafstand van Schagen, ons eldorado van rust, natuur en mooie vergezichten. We willen natuurlijk niet te veel opscheppen, maar we zijn enorm gelukkig op ons stekje.”

Werkmanshuisje aan de Westfriesedijk in Schagen

Bouwjaar: 1924

Bewoners: Jan en Jet Karsten met hun dieren

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.