Op naar de kampeerbeurs in Utrecht

© Foto Hans de Vries

Nancy Ubert

Wij Nederlanders zijn een kampeervolkje. Ons land staat in de top drie van de fanatiekste kampeerlanden. Dus op naar de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

Wie houdt er nu niet van het buitenleven. De cijfers liegen er niet om. Kamperen is niet langer oubollig maar populair. Zeker als het om een ’tent op wielen’ gaat.

„Vijf jaar geleden zag je de wenkbrauwen omhoog gaan als je vertelde dat je met de caravan op reis was gegaan”, aldus Judith Roling, projectleider van de kampeerbeurs in Utrecht, die overigens de grootste van ons land is. „Dan hoorde je vooroordelen als ’Maar kamperen is toch voor oude mensen’ of ’Je zet toch alleen een tent op als je weinig geld hebt te besteden’. Maar nu is kamperen weer helemaal geaccepteerd.”

Ons land herbergt zeker 3,5 miljoen actieve kampeerders. Dit jaar werden in de maand augustus 577 gloednieuwe caravans op kenteken gezet. Dat betekent een groei van 17,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook werden 135 nieuwe campers op kenteken gezet, een stijging van 11,6 procent. In totaal staan in Nederland nu bijna 130.000 campers geregistreerd; in de afgelopen tien jaar is het aantal meer dan verdubbeld.

Leuk die cijfers, maar bij kamperen gaat het natuurlijk vooral om de beleving. Op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs (9 tot en met 13 oktober) kun je volgens Judith meer dan ooit ervaren wat vrijbuiterij is. „Kijken naar een kampeerbus kun je overal, daarom richten we ons met deze editie bewust op innovatie, inspiratie en informatie. Er zijn dan ook meer presentaties en demonstraties dan voorgaande jaren.”

Speciale aandacht is er voor het zogenoemde offroad kamperen. Dan hobbel je niet over de weg met je camper maar stuif je de wildernis in. „Je moet daarbij dus denken aan de stoere kampeermiddelen”, licht Judith toe. „Daktenten, bijvoorbeeld.”

Kamperen in de winter

Krijg je al zin om weg te gaan? Je hoeft niet te wachten op een nieuwe zomer, want kamperen in de winter is net zo leuk. „Er is een winterkampeergebied met presentaties rond een kampvuur. Wim de Roos verzorgt dat. Ik weet zeker dat je aan zijn lippen hangt. Hij heeft veel ervaring opgedaan met winterkamperen.”

Dankzij goede isolatie en (vloer)verwarming zijn de nieuwe campers en caravans bijzonder geschikt voor winterse omstandigheden. En steeds meer campings specialiseren zich in de wintersport. Dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een speciale ruimte om je skikleding en -uitrusting te drogen en is er verwarmd sanitair. Sommige terreinen hebben zelfs vaste gasaansluitingen op de kampeerplekken geïnstalleerd. Hoef je niet de kou in om je gasfles te verwisselen.

Op de beurs wordt nog veel meer informatie gegeven over de kampeermiddelen en -accessoires die je door de kou heen helpen.

Dat de deeleconomie in opmars is, zie je ook op de beurs terug, zo geeft Judith aan. „Sharing is een belangrijk item. Tegenwoordig is het heel gewoon om je kamer, je auto of je kookkunsten met anderen te delen maar dat kan natuurlijk ook met een caravan of camper.” Huren kan natuurlijk bij caravan- en camperdealers maar ook bij particulieren via deelplatforms op internet zoals Camptoo.

Trots is Judith op de wereldprimeur die in de Jaarbeurs wordt gepresenteerd. „Een kruising tussen een vouwwagen en een caravan. Een hele interessante Nederlandse vinding die ook in ons land geproduceerd blijft worden.” Het gaat om de TakeOff van Easy Caravanning. TakeOff verenigt de voordelen van een vouwwagen met het gemak van een traditionele toercaravan. Binnen 30 seconden klaar voor gebruik. Licht van gewicht en daarmee ook geschikt voor de kleinere én de elektrische auto.

Exoten

„Ook is het leuk om exoten als de caravanboat en houten camper te bekijken.”

Dat de camper in populariteit is gegroeid, kun je als beurs natuurlijk niet veronachtzamen. Vandaar de inrichting van een campertheater. Ook dat gebeurt voor het eerst. In het campertheater worden doorlopend uiteenlopende workshops gegeven. Je komt van alles te weten; van overnachtingen op speciale camperplaatsen tot de verschillen tussen de verschillende soorten campers.„En als je nog nooit hebt gereden in een camper, kun je dat uitproberen onder begeleiding van professionele rij-instructeurs. Je kunt overigens ook met een caravan oefenen.”

Zelf is Judith Roling niet met kamperen opgegroeid. Ze moest dan ook zelf een eerste stap zetten om te ontdekken hoe leuk het is, bekent ze. „Deze zomer heb ik voor het eerst met mijn dochtertje in een tent geslapen. De enige ervaring die ik daarmee had opgedaan was als zestienjarige. We hebben genoten. Kamperen is zo leuk voor kinderen.”

Glamping

Als je bang bent dat je moet afzien met je kroost, bestaat er ook nog glamping ofwel glamoureus kamperen. „In een safaritent die luxueus is ingericht.”

Het valt Judith op dat kamperen steeds luxer wordt. „Kamperen is niet langer afzien. Caravans met vloerverwarming en een espressoapparaat zijn heel gewoon.”

Dat de kampeerbranche innoveert, zie je natuurlijk ook op de beurs terug. Niet alleen groots (zoals bij de blikvanger Adria Astella, een soort privéhotel op wielen) maar ook in kleine veranderingen. Denk aan een koelkast die het ook blijft doen op campings met een matige stroomvoorziening.

Dankzij de zogenoemde Innovatieroute ontdek je vanzelf die belangrijkste noviteiten uit de kampeerwereld.

En Jos Mark van de website campingtrend.nl houdt elke beursdag een praatje over de nieuwste kampeeraccessoires. Van de nieuwste caravanmovers tot interactieve systemen waarmee je op afstand checkt hoe vol je gasflessen zijn. En van fietsdragers voor caravans en (bus)campers tot de jongste ontwikkelingen op het gebied van elektrische vouwfietsen.

Judith Roling verwacht dit jaar zo’n 43.000 bezoekers op de kampeer- en caravanbeurs te verwelkomen. Meer dan vorig jaar. „Ook omdat we inspelen op de informatiebehoefte van al die actieve kampeerders in ons land.”

Meer informatie

Ook zin om inspiratie voor een kampeervakantie op te doen? Dat kan in de Jaarbeurs van woensdag 9 tot en met zondag 13 oktober, van 10 tot 17 uur. Koop je kaartje online, dan hoef je niet aan te sluiten bij de kassa. Bovendien ben je dan goedkoper uit. Je betaalt 11 euro in plaats van de kassaprijs van 14 euro. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Op de website is veel meer informatie te vinden. Onder meer over de mogelijkheid om te kamperen op een parkeerterrein. Mini-kampeervakantie, dus.

kampeerencaravanjaarbeurs.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.