Premium

Blind en Veltman zijn happy in het centrum van Ajax

Blind en Veltman zijn happy in het centrum van Ajax
Daley Blind en Joël Veltman.
© Foto ANP/Maurice van Steen
Valencia

De teleurstelling dat hij niet was gevraagd om peetoom te worden van Lowen Dace Blind was gespeeld. „Hij heeft volgens mij al iemand anders. Dat vind ik wel jammer, ja”, zei Joël Veltman kort na de klinkende zege van Ajax in Valencia, waar hij met zijn kompaan in het hart van de defensie, Daley Blind, wéér de nul hield (0-3).

Blind was na de geboorte van zijn zoon Ajax nagereisd. „Als mijn zoon nog niet zou zijn geboren, was ik thuisgebleven. Alles ging perfect en mijn vrouw en zoon maakten het goed, dus was het ook wat makkelijker om te gaan. Ze wist dat ik graag wilde spelen en zei: ga maar.”

Lees ook: Ajax wint ook uitduel met Valencia: 0-3 [video]

Dat Blind en Veltman al niet meer zijn weg te denken uit het verdedigingshart van Erik ten Hags succeselftal is opmerkelijk.

Edson Alvarez werd aangetrokken om de vacature die na het vertrek van Matthijs de Ligt ontstond te vervullen en Lisandro Martinez was de beoogde linkercentrale verdediger, omdat Ten Hag met Blind plannen had op het middenveld. Op verzoek van de spelers kwam de trainer daarop terug.

Zelfs Veltman had voor het seizoen niet durven dromen dat hij nu zo zou worden bewierookt als centrale verdediger.

De nummer 3-positie bleek een schot in de roos, want – in de rug gedekt door de momenteel weergaloze André Onana – incasseerden Blind en Veltman de laatste vijf wedstrijden slechts één tegengoal, uit bij PSV. „We lezen heel goed in wat de spits van de tegenstander en de middenvelders gaan doen. Daardoor halen we heel veel gevaar weg.”

Blind zag in Estadio Mestalla opnieuw een team dat zich kan meten met de Europese top. „Tegen grote ploegen hebben we laten zien dat we goed voetbal op de mat kunnen leggen. En soms ook strijd als dat moet.

Als het niet loopt, moet je knokken. En ik denk dat we wat dat betreft in het elftal een heel goede mix hebben. Het was even afwachten hoe alles op zijn plaats zou vallen, maar we zijn als team ontzettend snel gegroeid.”

Door de Latino’s, maar ook door Veltman en Blind, staat er een voetballende vechtmachine. „We kennen elkaar door en door en daardoor is het heerlijk met hem samen te spelen. Het gaat nu goed. Hopelijk kunnen we dat vasthouden”, aldus Blind. Wat Veltman betreft hoeft Ten Hag niet verder na te denken over de invulling van het defensieve blok. „Daley voelt zich daar lekker en ik ben er ook happy.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen