Oproep: wie was er bij toen dertig jaar geleden de Muur viel?

Fragmenten van de Berlijnse Muur in het DDR Museum in Monnickendam.

Fragmenten van de Berlijnse Muur in het DDR Museum in Monnickendam.© Wim Egas

Peter Schat
Berlijn

Op 9 november 1989 slechtten de bewoners van Berlijn de Muur. Dat is binnenkort dertig jaar geleden en dat is voor de krant reden hierbij stil te staan

Dat de inwoners eigenhandig de Muur die hun stad sinds 1961 in tweeën deelde op 9 november 1989 gingen slopen, spoorde velen in ons land aan af te reizen naar Berlijn. Zij wisten: nu kan ik getuige van de wereldgeschiedenis zijn.

De krant is op zoek naar hun herinneringen en foto’s die zij maakten. Die worden gepubliceerd in de krant of op de website in het weekend waarin de ’Mauerfall’ dertig jaar geleden is. Mail uw bijdragen uiterlijk zondag 27 oktober naar: nieuwsdienst@hollandmediacombinatie.nl

Op zaterdag 9 en zondag 10 november wordt in het Bomencentrum in Baarn een tweedaags festival gehouden over de DDR, de republiek die onder de knoet van Rusland in voormalig Oost-Duitsland gevestigd werd na de Tweede Oorlog.

Er wordt een verzameling auto’s tentoongesteld: Trabants, Wartburgs en de zes verlengde Volvo’s waarin het Politburo zich tot de val van de Muur verplaatste. Die zijn eigendom van Hans Blokzijl van het Bomencentrum. Hij organiseert het festival samen met Friso de Zeeuw, die in Monnickendam aan huis het DDR Museum heeft.

Er zijn sprekers zoals Maarten van Rossum, Ben Bot en Margriet Brandsma, Oost-Duitse hapjes en drankjes en tal van spullen uit het museum worden geëxposeerd. Tijdens het weekend presenteert De Zeeuw zijn boek ’De tasbare DDR’. Later in november komt er een expositie in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn.

Lees het interview met Friso de Zeeuw hier.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.