Ruim 360 arrestaties bij protesten Ecuador

ANP Producties | Bron: ANP
Quito

Bij protesten tegen de verhoging van de brandstofprijzen in Ecuador zijn vrijdag 368 mensen opgepakt. Ze worden verdacht van plunderen en het verstoren van het verkeer. In de Ecuadoraanse hoofdstad Quito kwam het ook tot ongeregeldheden tussen actievoerders en de politie.

De vakbonden voor het openbaar vervoer distantieerden zich vrijdag van de rellen. De eerste drie dagen waren de bonden nog drijvende krachten achter de protesten tegen de brandstofprijsstijging, maar het toenemende aantal ongeregeldheden was een reden te stoppen met protesteren.

Grote delen van het openbare leven in Quito liggen al twee dagen plat. Veel vluchten worden geschrapt en alle scholen blijven al twee dagen dicht vanwege de demonstraties. Donderdag riep president Lenin Moreno de noodtoestand uit.

Dinsdag werd een subsidie voor brandstof geschrapt, waardoor de prijzen flink stegen. Benzine werd 25 procent duurder en de prijs van diesel verdubbelde zelfs. Het land moet flink bezuinigen om aan voorwaarden van het Internationaal Monetair Fonds voor een miljardenlening te voldoen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.