8000 mensen bij festiviteiten rond Maastunnel

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

De openstelling van de autobuizen van de Maastunnel in Rotterdam en de bijkomende festiviteiten zijn zaterdag door ongeveer 8000 mensen bezocht. Om te vieren dat de tunnel is gerenoveerd, waren de buizen voor één keer opengesteld voor voetgangers.

"Het was super, helemaal geweldig", aldus een woordvoerster. "We hadden bof met het weer, heel veel mensen trokken eropuit om voor één keer in de geschiedenis door deze tunnel te kunnen lopen." Gedurende de hele dag waren er activiteiten, zoals een hardloopwedstrijd door de tunnel. Daaraan deden in totaal 750 mensen mee.

Bezoekers konden bekijken wat voor werkzaamheden zijn gedaan in de tunnel, die geldt als een Rotterdams icoon. Daarnaast waren er activiteiten voor kinderen en werden er theaterstukjes opgevoerd. In de avond werd "de tunnel teruggegeven aan Rotterdam" door burgemeester Ahmed Aboutaleb, een ceremonie die gepaard ging met lichtstralen die de noord- en zuidzijde van de Maas verbonden. Vanaf middernacht kunnen er weer auto's door de tunnel.

De tunnel onder de Nieuwe Maas is een rijksmonument en sinds 1942 in gebruik. Door de belangrijkste oeververbinding tussen Rotterdam-Noord en -Zuid rijden vandaag de dag circa 60.000 voertuigen per dag en op heel drukke dagen zelfs 100.000. De renovatie en restauratie van beide autobuizen begon op 3 juli 2017. Op 19 augustus dit jaar was de Maastunnel weer open voor verkeer. De voetgangers- en de fietstunnel worden momenteel onder handen genomen, maar blijven wel open. Dat duurt tot halverwege volgend jaar.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.