Tientallen bij protestmars in Zandvoort: ’Slachting van herten moet stoppen’ [video]

© Foto: Holland Media Combinatie

Merlin Mulder
Zandvoort

Zo’n tachtig hertenliefhebbers lopen mee met de protestmars in Zandvoort zaterdagmiddag. De mars is georganiseerd door dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights, die tegen het afschieten van de damherten uit de Waterleidingduinen is. ,,Door te jagen komen er alleen maar herten bij”, aldus campagnevoerder Jessica Smit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Er lopen wat Zandvoorters mee, zoals Willem van der Sloot. Hij loopt met een schilderij van ‘het hert met het scheve gewei’, dat onlangs is doodgeschoten in Zandvoort. Van der Schoot is nog steeds geraakt dat het hert is afgeschoten, overdag in een woonwijk.

,,Er is drie keer geschoten, daarna is zijn keel doorgesneden. Pure slachting. Moord.”

Hij laat een gewei zien. ,,Ooit van het hert gekregen, hij liet hem zo vallen voor me.” Hij loopt voorop tijdens de mars en roept: ‘blijf met je poten van de herten af’.

De mars gaat tot het gemeentehuis, waar ook de burgemeester en wethouder zullen zijn.

Animal Rights vindt het afschieten van de damherten uit onder meer de Waterleidingduinen geen goed natuurbeheer. Campagneleider Jessica Smit laat in een reactie weten dat het doden van duizenden herten niet weggezet kan worden als natuurbeheer. ,,Dit is niet anders dan een enorme slachting.’’

’Sinds het besluit tot afschot werd genomen, is de populatie damherten niet of amper afgenomen. In de winter van 2016/2017 zijn er 1.329 damherten geschoten. In de winter van 2017/2018 zijn er 1.440 dieren geschoten.’ De meest recente cijfers zijn er nog niet.

’In maart 2018 waren er bijna 3000 dieren doodgeschoten en de populatie damherten lag bij de voorjaarstelling in 2018 nog steeds rond de 3000 dieren. Ondanks het feit dat er al duizenden dieren zijn doodgeschoten, neemt de populatie amper af.’ Animal Rights vindt dat de provincie Noord-Holland een nieuw, diervriendelijk damhertenbeleid moet opzetten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.