Klimaatactivisten hopen op arrestaties bij blokkade van hartje Amsterdam komende maandag

Bij de ’die-in’ vorige maand op lagen tientallen klimaatactivisten voor dood op Schiphol.

Bij de ’die-in’ vorige maand op lagen tientallen klimaatactivisten voor dood op Schiphol.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Henk Runhaar
Amsterdam

Klimaatactivisten van de mondiale beweging Extinction Rebellion mikken maandag op arrestaties door de politie in Amsterdam. Burgerlijke ongehoorzaamheid is hun strategie om de overheid ’te dwingen iets aan het klimaat te doen’.

De activisten worden op hun wenken bediend door burgemeester Femke Halsema. Zij verbood de actie gisteren. Volgens haar is het blokkeren van de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum strafbaar en vreest de politie wanorde.

De actievoerders hebben speciale groepen geformeerd van mensen die ’bereid zijn gearresteerd te worden’. Dat blijkt uit informatie die wordt gedeeld in whatsapp-groepen van de rebellen. Om ’s morgens al vroeg te kunnen starten met de ’opstand’ zijn er driehonderd slaapplekken geregeld voor mensen die van buiten de hoofdstad komen.

In totaal hebben zich volgens Extinction Rebellion ruim duizend actievoerders opgegeven voor de blokkade-actie die langer dan een dag kan duren. Geëist wordt dat overheden over de hele wereld ’de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, de burgers daarover eerlijk en helder informeren én daarnaar handelen’. Maandag starten vergelijkbare acties in onder meer Londen, Berlijn en New York.

Volgens de initiatiefnemers voor de actie in Amsterdam kunnen hulpdiensten gewoon uitwijken naar andere routes. ,,Net als bij de marathon van Amsterdam.’’

Tijdens een ’die-in’ lagen activisten van Extinction Rebellion vorige maand voor dood op Schiphol.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.