Circuit Zandvoort negeert ultimatum milieuclubs, maar wil wel om tafel

Max Verstappen in actie op Circuit Zandvoort.

Max Verstappen in actie op Circuit Zandvoort.© ANP

Henk Runhaar
Zandvoort

De directie van Circuit Zandvoort legt het ultimatum van de samenwerkende milieuclubs naast zich neer. Wel wil de directie nu zelf om tafel met de milieumensen.

’Vanuit de zijde van het circuit is er een bereidheid om rechtstreeks met u in gesprek te gaan over hoe men vanuit de zijde van het circuit zou willen omgaan met uw wens/eis om iets te doen aan de door u ervaren geluidsoverlast van de diverse (race-)activiteiten gedurende het jaar’, schrijft door het circuit ingehuurde communicatiestrateeg Erik Lievers.

De milieuclubs eisen honderd dagen stilte op en rond het circuit óf een structurele vermindering van het geluid met 5 decibel. In ruil bieden de milieuorganisaties aan niet langer maximaal dwars te liggen bij de vergunningen die het circuit nodig heeft om de aanpassingen uit te voeren voor de komst van de Formule 1 in het eerste weekend van mei.

Zandvoort prijkt op de vrijdag door Autosportfederatie FIA en Formula One Management (FOM) gepresenteerde definitieve Formule 1-racekalender voor volgend jaar.

Lievers wekt de indruk dat het heel wat is dat de milieuclubs mee mogen praten. De circuitleiding denkt momenteel na over de toekomstige exploitatie van het circuit. ’Dit zowel voor de korte als de lange termijn. Daarmee is er een natuurlijk moment ontstaan om hierover met elkaar in gesprek te gaan.’

Het circuit wil snel duidelijkheid of de uitgestoken hand wordt aangepakt. Daarover beraden de samenwerkende milieuorganisaties zich nog. Karel van Broekhoven van platform Rust bij de Kust twijfelt sterk. „Het heeft geen zin om over vage plannen voor de korte en lange termijn te spreken, we willen boter bij de vis. Controleerbaar en direct ingaand.’’

Lees ook:

Commentaar: Circuit moet aanbod milieuclubs met beide handen aannemen. Honderd dagen stilte willen we allemaal wel

Is de Formule 1 in Zandvoort nog af te stoppen?

Rechter: milieuclubs, stop met kort geding over aanpassing circuit Zandvoort, dat heeft nu geen zin

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.