Prijzen voor molenaars uit Haarlem, Oudorp en Sint Pancras

Zita Pels, Suzanne Jong & Rob Basten en hun zoon, Joyce Beneker, Tom Kreuning en de burgemeester van Castricum.© foto Rob J.J. Over de Linden

Merlin Mulder
Castricum

Meerdere molenaars vielen zaterdag in de prijzen. Joyce Beneker van de molen van de Schoterveenpolder bij Haarlem, Tom Kreuning van Strijkmolen D in Oudorp en Suzanne Jong en Rob Basten van Molen A van de de Twuyvermolen bij Sint Pancras ontvingen de Noord-Hollandse Molenprijs 2019.

Het thema van de prijs was dit jaar hoe vrijwillige molenaars invulling geven aan ’multifunctioneel en allround molenaarschap’.

Joyce Beneker (rechts).© Foto Rob J.J. Over de Linden

Joyce Beneker viel in de prijzen omdat zij met haar enthousiasme andere vrouwen en tieners ook weet te interesseren voor het molenaarsvak, aldus de jury. Ze leidt ook andere molenaars op en is examinator. Ook maakte ze tien jaar deel uit van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en ze is sinds kort penningmeester bij Stichting Molens Zuid-Kennemerland. Ze woont sinds een jaar in de renoveerde molenaarswoning, die aardgasvrij en energieneutraal is. De Schoterveen poldermolen is mede door haar inzet, een geliefde molen in Haarlem en omgeving.

Tom Kreuning.© Foto Rob J.J. Over de Linden

Tom Kreuning, de molenaar van Strijkmolen D in Oudorp is sinds 1993 vrijwillig molenaar en woont sinds 2002 met zijn vrouw Joan op de molen. Het stel is volgens de jury ’bijzonder gastvrij’ en ze zorgen dat de molen ook zichtbaar is op het internet, via www.molend.nl.

De jury roemt de molenaar om het feit dat hij ervoor zorgt dat de molen beroemd wordt. Zo figureerde hij en Molen D in films en tv-uitzendingen, ook in het buitenland. Bijzonder is dat Kreuning naast zijn werk als vrijwillige molenaar,nog een drukke baan heeft namelijk die van verloskundige. ’Een bijzondere combinatie’, aldus de jury.

’Zowel een verloskundige als een molenaar werkt met zijn hoofd en zijn handen. En beiden gaan met de natuur om. Een verloskundige werkt met het prille leven en een molenaar werkt met de wind.’ Inmiddels is zoon Jippe ook in het bezit van het getuigschrift vrijwillig molenaar.

Daarnaast werden Suzanne Jong en Rob Basten in het zonnetje gezet, nieuwkomers in de molenwereld. Sinds 2014 zijn zij eigenaar van Molen A van de polder Geestmerambacht bij Sint Pancras, beter bekend als de Twuyvermolen. Jong is molengids en Basten heeft het diploma voor vrijwillig molenaar gehaald. Ze vormen een ondernemend koppel, vindt de jury, dat in vijf jaar tijd veel voor elkaar gekregen heeft. Ook dit echtpaar is bijzonder gastvrij, vindt de jury. Zo mag publiek ook in privéruimtes komen kijken tijdens rondleidingen.

De molen is gerestaureerd en het interieur is voorzien van glasplaten rondom de spil, zodat de werking van de poldermolen goed te zien is. Daarnaast is de molen bij het educatief centrum De Vijzel gebouwd, zodat nog meer mensen leren over de molen en het molenaarsvak. Ook dit echtpaar is bezig met een site voor de molen: www.twuyvermolen.nl.

Het stel heeft als wens de Twuyvermolen weer kan uitslaan op de boezem, zodat deze poldermolen een functie kan vervullen als hulpbemaling bij wateroverlast. ’Zij hebben deze wens in de week gelegd bij het waterschap’, aldus de jury. Hiermee slaat het stel onconventionele wegen in om hun polder nog meer toekomstperspectief te geven.

De Gedeputeerde Cultuur Zita Pels reikte de prijzen uit. De prijs maakt deel uit van de Noord-Hollandse Molencontactdag, georganiseerd door de Noord-Hollandse Molenfederatie. Met de prijs wordt het molenaarsvak gevierd en staan Noord-Hollandse molens in de spotlights. Ook werden er molens bezocht en werd er gesproken over hoe het met de molens in Noord-Holland gaat.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.