IJmuiden terechte winnaar van derby, Stormvogels met 1-0 verslagen

Stormvogels verdediger Rick van Westen springt net iets hoger dan matchwinnaar Joshua Dominggus.© United Photos Rob van Wieringen

Rinus van der Lugt
IJmuiden

,,De ploeg die het meeste strijd levert, wint de wedstrijd”, had Stormvogels trainer Sjaak Lettinga in zijn voorbeschouwing aangegeven. Ongetwijfeld zal hij gehoopt hebben dat het zijn ploeg zou zijn. Maar helaas voor hem had VV IJmuiden trainer Tom Jacob zijn spelers beter voor het duel voorbereid. De bezoekers beschikten net over iets meer inhoud dan de thuisploeg en wonnen terecht met 0-1.

Het verschil maakte IJmuiden in de beginfase van de wedstrijd. Onder het toeziend oog van een groot aantal toeschouwers, begon de formatie van Jacob met veel meer overtuiging aan de ontmoeting dan Stormvogels.

In de tweede minuut kregen de ’vogels’ al een waarschuwing toen doelman Floris Serné een poging van Milan van Essen onschadelijk wist te maken. Dat dit ook niet hielp, bleek in de vierde minuut toen uitblinker Raoul van den Berghe een fantastische dieptepass gaf die Joshua Dominggus vrij voor doelman Serné zette.

Deze speler behield het overzicht en tikte de bal fraai in het net: 0-1. ,,Wij lieten ons in deze fase aftroeven” besefte ook Lettinga. ,,Daar hielpen wij IJmuiden mee in het zadel. Zij konden lekker achterover gaan leunen en op de counter spelen. En juist dat hadden wij moeten voorkomen.”

Lettinga zal niet alleen teleurgesteld zijn over deze periode, hij zal ook met verbazing hebben gezien dat zijn spelers bij lange na niet het niveau van de duels tegen Koninklijke HFC en DEM wisten te halen.

Van het technisch verzorgde veldspel was helemaal niets meer te bekennen. ,,Er zit totaal geen lijn in”, constateerde rapporteur Otto Berendregt. Het probleem was dat het middenveld in een tempo speelde dat bij de veteranen niet misstaan zou hebben. Deze linie werd compleet overlopen door Balm, Heinemeijer en Van den Berghe.

Ook de buitenspelers (Joey Wolthuis en Brian Ezeoke) waren, als zij in het spel betrokken werden, niet bij machte een fatsoenlijke voorzet te geven, waardoor het gevaar Patrick Krop zelf door de thuisploeg geëlimineerd werd.

Het was zelfs zo erg dat doelman Tom Hoogendijk zich waarschijnlijk afgevraagd zal hebben hoe lang het geleden was dat hij zo weinig kreeg te doen. Ook na de wissel had IJmuiden het duel onder controle.

,,Wij hadden dan wel tachtig procent balbezit, maar waren totaal niet gevaarlijk”, besefte ook Lettinga. Pas in de laatste tien minuten kwam er enige druk, maar het was niet Stormvogels maar IJmuiden dat had moeten profiteren van de ruimte. Zo kreeg Van Essen een niet te missen kans, maar hij raakte de bal verkeerd. Dat had geen gevolgen omdat twee minuten later de handen in de lucht gestoken konden worden.

Stormvogels-IJmuiden 0-1

4. Dominggus 0-1.

Stormvogels: Serné; Van der Voort, Jansen, Van Eijk, Van Westen; Willemse, Blok, Scholten (68. Matitaishvili); Ezeoke, Krop, Wolthuis (76. Yilmaz).

IJmuiden: Hoogendijk; Prinsse, Heeres (57. Stoker), Hille, Blok (63. Veldman); Balm, Van den Berghe, Heinemeijer; Dominggus, Van Essen, Stoianov (85. Likogiannis).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen